Aleksandar Antić, RTS

Emisija: Ovidije iz Graba

U trezoru arhive Radio-televizije Srbije mnogo je dragulja. Da bi se sve digitalizovalo, bilo bi potrebno više od jedne decenije. Stoga, u početku treba odabrati najvrednije od sveg blaga. To je skoro nemoguć posao, jer je reč o vrednostima iz prošlosti koje su, svakako, imale svoje kriterijume.

Кoliko je Grab podno Golije daleko od Akropolja, Parnasa ili rimskog Palatina, drugim rečima – od svih velikih simbola antičke epohe, toliko je veće čudo što je Sinan upravo tim značajnim mestima oslikao svoj zavičajni Grab. Кako je to učinio nemoguće je objasniti. Nije reč o pukoj mašti ili snoviđenju. To je moćan iskorak  čoveka čiji duh tako krepko osvaja daleke horizonte, skupljajući ih u svoj prostor i vreme.

Emisija otvara vrata tajne dostupne samo onome ko je sposoban da za bar trenutak odbaci sva usvojena i samorazumljiva pravila ovog fizičkog sveta.

Urednik Feliks Pašić, snimatelj Veselko Кrčmar, reditelj Žarko Dragojević

Proizvedeno 1984, Redakcija dokumentarnog programa

 

Na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.