EPA/Malton Dibra

Politički analitičar Gazmir Raci izjavio je da model dve Nemačke, koji se pominje kao mogućnost rešavanja situacije na Kosovu, ne može da se primeni jer na ovim prostorima, za razliku od Nemačke žive različite populacije. On je rekao da bi taj model pre mogao da se primeni za Kosovo i Albaniju.

– Model dve Nemačke je model koji se može primeniti samo između Kosova i Albanije. U modelu dve Nemačke radi se o nemačkom stanovništvu, dok je na Kosovu reč o različitim populacijama stanovništva i različitim teritorijama. To bi mogla biti opcija Kosova i Albanije – rekao je Raci.

Raci smatra da je francusko-nemački predlog neophodan da se pitanje dijaloga privremeno zatvori jer Kosovo može biti pet godina bez priznanja od Srbije ako se integriše u evropsku porodicu.

– Međunarodna zajednica poručuje da u ovoj fazi ne može biti međusobnog priznanja i preporučeno je da se pronađe rešenje da prođemo prvu fazu u kojoj se nalazimo i da otvorimo mogućnosti za integraciju šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. To je dobra opcija, a koliko sam shvatio iz francusko-nemačkog dokumenta, za mene je važna tačka u poštovanju teritorijalnog integriteta jednih drugih, i to treba priznati de fakto između Kosova i Srbije. U ovoj fazi možemo da živimo još pet godina bez priznanja Srbije –  kaže Raci.

Analitičar Aljbinot Maljoku, takođe kaže da se model dve Nemačke ne može primeniti u slučaju Kosova i Srbije jer on pre svega ne odgovara Kosovu i da su se iz istog razloga ovom predlogu protivile i prethodne vlade.

– Pitanje modela dve Nemačke kao projekta je dosta često predlagano, pa se od 2012. godine o tome već govori. U stvari, kao takav nije imao podršku, zbog činjenice da postoje velike razlike u odnosima Kosova i Srbije. S tim u vezi, smatram da su se prethodne Vlade ali i politički subjekti distancirali od ovakvog modela i da su faktički u pravu, iz razloga što im to ne odgovara ni u kom obliku, odnosno ni sadržajno ni u vidu pitanja rešavanja odnosa Kosova i Srbije. Dakle, s pravom je odbijen, i mislim da ne može da se uklopi u izveštaj – rekao je Maljoku.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Maljoku tu ne vidi ništa novo. On čak kaže da otvaranje kancelarije za vezu nije novost, jer Kosovo i Srbija već imaju te kancelarije.

– Suština je da treba uvažavati stav obe strane, ali treba poštovati određene realnosti kada se razmišlja o modelu dve Nemačke ali pitanje otvaranja kancelarija za vezu nije novo jer ih Kosovo i Srbija već imaju, čudno je da se to pominje u ovom planu – rekao je Maljoku.

1 COMMENT

  1. A da li je ovaj gospodin ili neko u EU pomislio da su i Srbi ziva bica, i da treba da imaju ista prava kao bar i Siptari na KiM. Da li ovaj gospodin Raci prica o medjunarodno priznatim granicama ili nekim imaginarnim? Bez podele KiM po katastarskim knjigama Siptari ne mogu dobiti ni autonomiju. Sa podelom KiM koja je jedina realna opcija, Siptari mogu dobiti samo rezervate u okviru Srbije, po modelu kao Indijanci u okviru Amerike. To je realnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here