Modularni Oganj značajno će ojačati srpsku raketnu artiljeriju

0
Mod.gov.rs
Modularni oganj

Na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, u okviru internih ispitivanja Modularnog višecevnog raketnog sistema LRSVM M18 OGANj, obavljeno je lansiranje vođene rakete Alas sa IC glavom za samonavođenje, a radi provere karakteristika zemaljske stanice za vođenje raketa, integracije kontejnera i pripadajuće elektronike na oruđe.

Raketa ima vrlo savremenu aerodinamičku konfiguraciju, kombinovanu pogonsku grupu (čvrsti startni motor i turbo mlazni marševski motor), savremeni koncept vođenja otporan na ometanje (inercijalna navigacija u početnoj i srednjoj fazi leta, termovizijska glava za završno samonavođenje povezana sa zemaljskom stanicom optičkim kablom i radio-linkom) do maksimalnog dometa od 25 kilometara i namenjena je za uništavanje oklopnih, kao i stacionarnih utvrđenih ciljeva. Gađanje raketom Alas izvršeno je na stacionarni cilj na daljini 10.5 kilometara. Opit je jedan iz serije potrebnog broja lansiranja i izveden je kao nastavak prethodnih ispitivanja sa inertnim i raketama sa programiranom putanjom ovog tipa. Opit je uspešno izveden.

Modularni Oganj se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja. Po uspešnoj realizaciji završnih ispitivanja očekuje se njegovo uvođenje u naoružanje Vojske Srbije. Radi se o visoko automatizovanom artiljerijskom oruđu, koje osim unapređenja postignutih kod prethodne verzije – LRSVD M17 „Oganj digitalizovani“, ima i nove borbene mogućnosti i značajno će unaprediti sposobnosti naše raketne artiljerije. Može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije, uključujući i projektile dometa 40 kilometara koji su već razvijeni, raketne projektile dometa 50 kilometara koji su u razvoju, kao i rakete sa korekcijom putanje i vođene rakete.

Raketa Alas nije ni finalna ni najmoćnija raketa koja će biti lansirana iz ovog sistema. U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete Košava-1 i Košava-2 i time će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište jako utvrđene ciljeve, taktičkog i operativnog značaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here