Tanjug/AP
Incidenti na Kosovu su mogli da dovedu do rata

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o KiM, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.

Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama, rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterali demonstranti.

Činjenica da ovakav potez nije bio predmet diskusije u redovnim komunikacijama, doveli su do dvodnevnih tenzija, koje su prekinute uz posredovanje EU i podršku diplomata iz SAD.

Tanin je, takođe, zahvalio šefovima NATO i Evropske komisije na ličnom doprinosu u procesu smirivanja tenzija.

– Ja sam, takođe, lično apelovao da smanje tenzije – rekao je Tanin.

Ipak, nedelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obavešten o akciji na valjan način.

Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni, rekao je Tanin, nazivajući dokumente “potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here