commons.wikimedia
Egipatski vojnici

„Parlament Libije, koji kontroliše istok zemlje i koji sarađuje sa Libijskom nacionalnom armijom pod komandom Halife Haftara, može se obratiti Egiptu za vojnu pomoć, u slučaju mešanja spolja“, izjavio je predsednik Parlamenta Libije Akila Saleh, obraćajući se egipatskim poslanicima. Pre toga je Parlament Turske odobrio slanje vojske u Libiju.

– Pozivamo vas da zauzmete hrabar stav… Moraćemo da zatražimo da se egipatska vojska umeša, ako se suočimo sa mešanjem spolja u našu zemlju – rekao je Saleh, a javlja egipatska televizija.

Mediji su često pisali da predsednik Egipta Fatah El Sisi podržava generala Halifu Haftara.

Vlada u Tripoliju ranije je zatražila vojnu pomoć od Turske, usred napredovanja snaga maršala Haftara ka libijskoj prestonici. Saopšteno je da je reč o kopnenoj, morskoj i vazdušnoj vojnoj podršci, kako bi se odbila ofanziva.

Turski Parlament je 2. januara većinom glasova odobrio slanje turske vojske u Libiju. Većina arapskih zemalja snažno se protivi mogućoj vojnoj intervenciji Turske u libijski sukob.

Libijska nacionalna armija pod komandom maršala Halife Haftara objavila je juče da će da prekine borbena dejstva. Kako je istakao portparol armije general Ahmed el Mismari – „glavna komanda oružanih snaga objavljuje prekid vatre u zapadnom regionu od ponoći 12. januara“.

Kriza u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime