Moja poseta Srbiji je novi početak

0

"Danas, mi verujemo da je Balkan potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu
 

"Čvrsto verujem da je ovo novi početak za Balkan i da, s druge strane, ovo vreme iziskuje novi i jedinstveniji pristup za budućnost koja bi trebalo da bude bolja za sve naše narode, ostavljajući iza sebe sve ono iz prošlosti što nas je ne samo sprečavalo da krenemo napred već i izazvalo mnoge sukobe i donelo mnoga krvoprolića, a koje bi trebalo ostaviti prošlosti da zajedno ispiše novu istoriju o miru i regionalnoj saradnji", rekao je Edi Rama za agenciju Anadolija.

 

Komentarišući odnose u regionu, albanski premijer se osvrnuo na nedavno održanu konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu u Berlinu, koja je, prema njegovim rečima, bila od istorijskog značaja za Balkan, jer je u konkretnom smislu prikazala svest i volju jedne moćne zemlje kao što je Nemačka i njene kancelarke Angele Merkel o potrebi Evrope za Balkanom.

 

"Danas, mi verujemo da je Balkan potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu. Konferencija u Berlinu je otvorila novu stranicu i sada je na nama svima na Balkanu da ne gubeći vreme ostvarimo na nove načine saradnju na mnogim poljima", kazao je Rama.

 

Balkan je, istakako je Rama u intervjuu za tursku agenciju, područje koje je na početku svoje novije istorije bez konflikata među državama i "Balkan poseduje veliki potencijal za ekonomski razvoj, pod uslovom da se taj potencijal posebno iskoristi kroz regionalnu saradnju".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here