Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada kroz program “Moja prva plata” uložiti 2 milijarde dinara u 10.000 mladih.

U fabrici “Biospringer” u Senti održana je promocija programa “Moja prva plata” za koji prijave počinju danas. Promociji su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Program “Moja prva plata” smo osmislili i sada realizujemo pre svega sa Privrednom komorom Srbije, uz pomoć drugih naravno, kako bi to bilo što jednostavnije i za privrednike i za mlade koji se budu prijavljivali. Uspeli smo da za manje od dva meseca dođemo od ideje do realizacije ovog projekta – rekla je Brnabić.
Ona je rekla da je ovaj program šansa za 10.000 mladih ljudi, da steknu prvo radno iskustvo. Vlada Srbije kroz budžet je uložila oko dve milijarde dinara.
– U 10.000 mladih ljudi ulažemo dve milijarde dinara. Mi ćemo kao Vlada u svako to radno mesto uložiti 20.000 dinara mesečno, ako su završili srednju školu, a sa završenim fakultetom ulažemo 24 hiljade dinara mesečno. Poslodavci mogu da dodaju na tu sumu, ali ovo je ono što garantuje Vlada – rekla je Brnabić.
Praksa će trajati 9 meseci, a nakon toga će se, kako je rekla, pratiti u kojoj su meri mladi ostali u tim firmama, “a ako nisu, koliko im je lakše da nađu posao”.
Mladi već od danas mogu da pristupe portalu, da gledaju koje su pozicije oglašene, a prijave za mlade su od 1. do 15. otkobra, navela je premijerka.
– Aplikacija je potpuno elektronska, nije potrebno da se ide u APR, da se vade papiri, sve baze su povezane – precizirala je Brnabić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here