Vesti
Svaki koncert predstava: Rade Šerbedžija

Glumac, književnik, reditelj i muzičar Rade Šerbedžija sa svojim bendom Zapadni kolodvor održaće koncerte u Beogradu i Novom Sadu 21. i 22. decembra, u MTS dvorani i Srpskom narodnom pozorištu. Umetnik je naglasio da se uvek raduje nastupima pred praznike koji su, kako kaže, pre pandemije korona virusa postali tradicija u ova dva grada. Šerbedžija je izjavio da su njegovi koncerti više predstave jer tu ima i poezije, drame i šansona koje nisu naivne već angažovane. Ubeđen je da mu na nastupe dolazi pozorišna publika jer odavno ne igra na daskama koje život znače.

– Počeo sam sa koncertima 1996. godine, tada su još buktali ratovi oko nas. Tada sam živeo u Londonu četiri godine, nisam ni dolazio u Beograd. Zakazali smo prvi koncert u Centru Sava, iako nisam pevač, ni muzičar. I onda su mi javili da je koncert rasprodat, te su organizovali još jedan. Valjda se publika mene uželela da me vidi uživo – rekao je Šerbedžija povodom tih davnih rasprodatih koncerata koje nikada neće zaboraviti.

Svaki njegov koncert je drugačiji, jer uvek ubaci nešto novo, tako da i sam sebe iznenadi.

– Sve zavisi i sa kim nastupam, eto ovde su sve profesori u Zapadnom kolodvoru. Onda nekada nastupamo samo Miroslav Tadić i ja, a on ume biti veoma zahtevan, nema mesta improvizaciji, donekle je sličan i Vlatko Stefanovski. Ne menjam mnogo repertoar u odnosu na gradove, trudim se da bude sve to isto za sve.

Na koncertima u Beogradu i Novom Sadu će predstaviti i novi album “Ne okreći se, sine”, ali će publika moći da se podseti i nekih starih pesama. Na albumu je 11 numera, a vođa Parnog valjka Husein Hasanefendić Hus mu je napisao hit “Eto pjesma”, kako se i zovu predstojeći koncerti, zbog lepe poruke u naslovu.

– Kad se izgovori “Eto pjesma”, to nosi nekakav optimizam, iako ja imam i gorke stvari u mojim kompozicijama. Album “Ne okreći se, sine” nazvao sam po svojoj pesmi koju sam napisao 1988. i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina. Pesmu sam nazvao po istoimenom partizanskom filmu Branka Bauera, koji je na mene ostavio jak utisak. Ona je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život napred. Moja zemlja je za mene sve ono što je nekad bila Jugoslavija.

Album sa autorskim pesmama

Svestrani umetnik se osvrnuo na probleme u svetu tako što je citirao slavnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, koji nas je napustio prošle godine, a proslavio se filmom “Grk Zorba” (1964).

“Ne mogu da kažem da napuštam ovaj svet s ponosom, jer rođen sam kao čovek, a danas smo na najnižem stepenu čovečnosti i nipodaštavanja života i jedinstvenosti, različitosti svakog bića. Gazimo sve, živimo u haosu bez zračka svetlosti”, zapisao je Teodorakis pred svoj večni odlazak, a Rade je nadahnuto pročitao tu važnu poruku.

– Imam u planu da snimim i jedan album isključivo od mojih autorskih pesama, takav bismo i koncert održali, gde bi bile samo te numere. Izbrojali smo da ima 25 pesama – otkrio je planove Šerbedžija.

Gost Muharem Serbezovski

Umetnik je najavio da će mu jedan od gostiju na koncertu biti istaknuti pevač narodne muzike Muharem Serbezovski, čija karijera traje duže od pola veka.

– On je romskog porekla i sjajan je dasa, biće mi glavni gost. Inače je završio studije prava, tako da ćemo u ekipi imati i pravnika. Osim toga, napisao je prvi rečnik romsko-srpskog jezika – kaže Rade i naveo da će sa Muharemom Serbezovskim pevati neke romske pesme.