Pixabay.com

Predsednik Moldavije Igor Dodon predložio je danas bivšeg ministra finansija Jona Čikua za budućeg premijera.

Čiku sada ima 15 dana za formiranje vlade koju potom treba da potvrdi parlament.

Moldavska vlada je juče pala pošto nije u parlamentu prošla glasanje o poverenju.

Rojters konstatuje da Moldaviji posle ovog čina preti veća nestabilnost, samo pet meseci nakon što je premijerka Maja Sandu došla na čelo vlade, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Vlada je dobila poverenje 63 poslanika, dok je 101 podržao predlog o nepoverenju vladi koji su podneli socijalisti, koalicioni partneri Sandu.

Sandu je formirala labavu koaliciju sa Socijalističkom partijom, ali je ta veza “pukla” zbog predloženih reformi o izboru državnog tužioca.

– Danas, ne samo što je izneverena vlada koja brani interese naroda, već je izneveren i svaki građanin koji se nada da će pravda biti zadovoljena, a njihovi životi biti bolji – napisala je Sandu juče na Fejsbuku.

U govoru pre glasanja, Sandu je hvalila antikorupcijske napore vlade, napomenuvši da je malo vremena provela na funkciji i da to nije bilo dovoljno za velike promene.

– Građani nisu očekivali čuda za pet meseci. Oni shvataju i cene odgovornu vladu koju čine pošteni ministri koji su došli na to mesto da bi život ljudi bio bolji – kazala je Sandu, bivša savetnice Svetske banke koja se školovala na Harvardu.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, suočena je sa korupcijom i političkom nestabilnošću.

Ta zemlja je, navodi američka agencija, bila arena rivalstva Zapada i Rusije od kako je proglasila nezavisnost posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here