Tanjug
Teror: Prištinska policija hapsi redom

Predrag Pantić (27), sin uhapšenog srpskog policajca iz Severne Mitrovice, Dejana, kaže da porodica proživljava dramu života, ali da su zahvalni svim sugrađanima, a posebno državnom vrhu Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što ih nisu ostavili same.

– Samo mi znamo kako smo i kroz šta prolazimo. Svi zajedno se molimo Bogu da sve prođe u najboljem redu i da što pre vidimo našeg Predraga sa nama. Ova dva dana nam prolaze u magnovenju, u nekoj vrsti bunila od straha i neizvesnosti. Zato smo majka Suzana, moje dve sestre i ja stalno pored telefona. Čekamo bilo kakvu informaciju. Od trenutka od kada je uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje do sada nismo uspeli nijednom da se čujemo sa njim. Nisu nam dali. Ni advokat nije uspeo da ga vidi. Ne znamo čak ni gde je, da li u toj bazi ili je u zatvoru u Prištini, ali ni da li mu daju preko neophodnu terapiju. I pre nego što su mu, pre tri meseca, u bolnici u Valjevu ugradili stent, imao je propisane terapije, a količina lekova se pojačala posle ove operacije. Upravo zbog nekih od tih lekova koji ne mogu da se kupe u Mitrovici, sa majkom je u subotu i otišao u Rašku – priča Predrag i naglašava da je užasno da se ovako nešto dogodi običnom čoveku koji ni mrava nije zgazio.

Strah i neverica

Sada je Predrag taj koji brine o porodici. Javlja se na telefon, pokušava da sazna bilo šta novo o sudbini svog oca.

– Majci su, kada su ga uhapsili na granici, rekli da ništa ne brine i da će ga pustiti za tri sata. Evo, prošlo je 48 sati i, kako nam je rekao advokat, u toku je saslušanje nakon čega će istražni sudija doneti odluku da li će biti pušten ili će ga zadržati. Ali, kada će se to dogoditi niko ne zna – priča Predrag.

Komentarišući reakcije sugrađana koji su se pobunili na ovu vrstu bezakonja koja se trenutno dešava na Kosovu i podigli barikade, Predrag Pantić kaže da je prva reakcija sugrađana iz severnog dela Mitrovice bila neverica, a zatim strah.

Svi na udaru

– Naši prijatelji i sugrađani su na početku bili uvereni da je u pitanju neka greška. Ali sada, pošto je pritvoren, svi znaju da je umesto mog oca to mogao da bude bilo koji drugi pošteni građanin kome je jedina krivica ta što ne želi da napusti svoje ognjište i Kosovo – poručuje Predrag Pantić.

Uteha i ohrabrenje

Iste noći kada je Dejan uhapšen, porodicu Pantić je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Rekao je mojoj majci: “Suzana, niste sami ni vi ni vaša deca. Znam da Dejan ništa nije uradio i da je jedina njegova krivica, izgleda, to što živi u nacionalno mešovitom naselju u Tri solitera” – priča Predrag.

Zahvalni do neba

Predrag kaže da je porodica veoma zahvalna i direktoru Kancelarije za KiM.

– Petar Petković je odmah uspeo da nam obezbedi advokata. Mi smo mirna, povučena porodica koja nikada nije imala problema sa zakonom, zato nismo znali ni kog advokata da kontaktiramo. Svima se do neba zahvaljujemo – ističe Predrag.

Čuvari Srpstva

Predsednik Aleksandar Vučić primio je vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su prištinske vlasti zaplenile gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara.

– Govorili smo o Velikoj Hoči, kako da pomognemo ostanak naše omladine. Tokom susreta s Petrovićima video sam neverovatnu snagu i opredeljenost da ostanu na ognjištu i čuvaju srpsko ime i prezime – rekao je Vučić, kome su gosti na dar doneli bocu metohijskog vina.

Proterani s ognjišta

Dejan Pantić (56) je bivši je pripadnik tzv. kosovske policije koju je 5. novembra s kolegama napustio.

Do tada je radio u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, a uhapšen je pod optužbom da je učestvovao u neredima u severnom delu grada. Predrag objašnjava da je porodica iz južnog dela Mitrovice izbegla 1999, a 2006. su se naselili u naselju Tri solitera, gde normalno žive Srbi, Albanci i druge narodnosti.

– Uhapšen je moj otac na pravdi Boga, i to znaju i Srbi i Albanci. Pa on nije imao nijednu mrlju u karijeri i životu. Radom nas je sve odškolovao i naučio da cenimo život i ljude – priča Predrag.

Ne plaše ih rafali

Nakon noći na severu Kosova, u kojoj su se prolomili neidentifikovani rafali i detonacije, Srbi na barikadama pitali su se da li je svanulo poslednje mirno jutro.

Ljudi su se smenjivali po kiši i hladnoći i bilo ih je sve više. Nastave nije bilo, osim u fakultetima.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Aleksandar Vučić poručio im je da nema predaje, da je država uz njih, ali i da ne nasedaju na provokacije Prištine i da poštuju pripadnike Euleksa i Kfora, čiji je komandant obećao načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću da neće dopustiti specijalcima Aljbina Kurtija da prodru na Sever.

Vojska da se vrati na KiM

Sednica Vlade na kojoj će se odlučiti o upućivanju zahteva Kforu da na osnovu Rezolucije SB UN 1244 ispuni svoju obavezu i omogući povratak kontingenta srpske vojske i policije na deo Kosmeta biće održana u četvrtak. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je gotovo zaplakao od ponosa kada je video da su svi pripadnici naših oružanih snaga spremni da izvrše svaki zadatak.

U međuvremenu se u javnosti pojavio zahtev koji će Srbija uputiti Kforu s obrazloženjem da je to nužno da bi se obezbedio opstanak Srba i drugog nealbanskog stanovništva na jedinom preostalom području gde su se u znatnijem broju održali od 1999. godine. Zatim slede šest iscrpnih priloga s podacima o etničkom čišćenju od 1999, pogromu 2004. i ilegalnim upadima prištinskih specijalaca na sever KiM. Pominje se i da je od uspostavljanja misije Kfora etnički očišćeno 312 naselja.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je Vojska Srbije spremna da pošalje vojnike na KiM.

– Srbija ima pravo da traži aktiviranje te klauzule iz Rezolucije 1244 i traži povratak svojih snaga. Videćemo da li će oni to dozvoliti, a na nama je da radimo u skladu sa međunarodnim pravom i time pokažemo da ne želimo sukob – rekao je Vučević, koji je obišao garnizon u Raški, nadomak Kosova.

Nemačka krivi žrtve

Predsednik Vučić je prokomentarisao i izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je za tenzije na KiM optužila Srbiju i izjavila da je neprihvatljiv povratak naše vojske i policije u pokrajinu.

– Ona kaže da je Aljbin Kurti spustio tenzije, jer je odložio izbore na Severu (na kojima Srbi neće da učestvuju), a istog dana je upao sa specijalcima. Znali su da izbora neće biti, ali su hteli da napadaju Srbe. Još je Kurti rekao da su detinjaste želje da se formira ZSO – rekao je Vučić.

Predsednik je predložio da pokaže pet važnih dokumenata, a da mu se pokaže makar jedan koji Priština poštuje.

– Neka izaberu šta od toga hoće da poštuju, ali ne može baš nijedan od pet.

Predsednik je prethodno poručio da nije siguran da je Zapad srećan zbog ponašanja Aljbina Kurtija, ali da bi bio naivan kada bi pomislio da nemaju način da ga nateraju da se ponaša pristojno.

– Pozivam ljude da veruju rukovodstvu, da brinemo o celoj Srbiji, o svakom detetu, penzioneru i o svakom građaninu. Za naš narod na KiM poruka je da ma koliko bilo teško svim ljudima, nema predaje. Mi smo uz vas – rekao je Vučić.