Privatna arhiva
Vladika Siluan se u Valjevu poklonio senima svog duhovnog oca episkopa Milutina

Episkop australijsko-novozelandski Siluan doputovao je u Srbiju, gde će 24. maja učestvovati na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Vladiku Siluana je na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu dočekala nekolicina eparhiota iz Australije koji borave u Srbiji.

Odmah po dolasku, episkop se uputio u Valjevo, gde je posetio grob svog duhovnog oca, episkopa valjevskog Milutina. Vladika Siluan je tom prilikom služio pomen episkopu Milutinu u Hramu vaskrsenja Hristovog, uz sasluživanje arhijerejskog zamenika episkopa valjevskog, protonamesnika Filipa Jakovljevića i sveštenstva sabornog i drugih valjevskih hramova.

Kako prenosi zvanični sajt Eparhije valjevske, episkop Siluan je u valjevskom kraju gde je duhovno ponikao, imao pomešana osećanja kada je po prvi put došao da se pokloni grobu svog duhovnog oca i da prinese molitve za dušu arhipastira koga je imao za monaški uzor od svoje rane mladosti.

Vladika Siluan je u Valjevu sluzio pomen episkopu Milutinu

– Osećamo njegovu molitvu, ljubav i podršku iz nebeske otadžbine, gde verujemo da se naš vladika Milutin preselio kao istinski sledbenik svetosavskog, svetonikolajevskog i svetojustinovskog puta Hristovog. Mnogo je emocija, ali pre svega osećam radosnu tugu što sam ponovo u eparhiji u kojoj sam duhovno ponikao, što vidim drage oce s kojima sam služio i delio hleb i sve što čini služenje Crkvi. Naravno, i sa vernim narodom koji je ovde okupljen. Postoji i deo one ljudske tuge zato što neko ko je bio toliko važan u životu svih nas više nije fizički s nama. Ali, znamo da on uvek u molitvama, mislima i sećanju prebiva s nama – rekao je vladika Siluan u dirljivom obraćanju.

Episkop Siluan je zatim posetio i Manastir Lelić pokraj Valjeva, gde se poklonio moštima Svetog vladike Nikolaja. Kako prenosi Eparhija valjevska, s blagoslovom episkopa šabačkog i administratora Eparhije valjevske gospodina Lavrentija, danas, 22. maja, na praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, vladika Siluan će predvoditi liturgijsko sabranje u manastiru Lelić.

Dolazak episkopa Siluana u Beograd

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here