EPA
Ratko Mladić

U situaciji kad se u zatvorskoj bolnici Pritvorske jedinice Haškog tribunala lekari bore za život nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS, generala Ratka Mladića, udruženja žrtava i svedoka i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa uputile su otvoreno pismo novom predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracijeli Gati Santana u kome izričito traže da on ni po koju cenu ne bude pušten na slobodu.

Udruženja koje okupljaju porodice poginulih i nestalih srpskih civila i vojnika u Republici Srpskoj “zgrožena su i ogorčena” ovim otvorenim pismom.

– U situaciji kad se general Mladić u Haškom tribunalu bori za život, udruženja iz Srebrenice zapravo pokazuju pravo lice. Nemaju oni nikakve empatije već su sad ogolili svoj osnovni cilj, a to je da šire laži i međunacionalnu mržnju. Zbog čega se ta udruženja do sad nikada nisu oglasila da zatvore Nasera Orića zbog ubistva više hiljada srpskih civila jer i to su nečija braća, sestre, deca. Ili zbog čega se nisu oglasili kad je general Sakib Mahmuljin, umesto u zatvor prebačen u Tursku, a direktno je odgovaran za ritualna ubistva srpskih civila na Vozući – pita Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Kojić kaže da je slučaj smrti Radoslava Brđanina, a sad i situacija oko generala Mladića do kraja ogolio suštinu Haga.

– Oni su spremni da tamo drže Srbe bukvalnog do poslednjeg dana života. Istovremeno, Haški sud, ali i sud BiH, spreman je da sve učini kako bi svi oni koji su osuđeni za zločine nad Srbije izbegli pravdu u svakom smislu te reči. Nije problem samo odlazak Mahmuljina u Tursku već i činjenica da su i dalje na slobodi odgovorni za brojna stravična mučenja srpskih zarobljenika u zloglasnom logoru Silos u Sarajevu – ističe Kojić.

Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, kaže da je zgrožena pismom majki Srebrenice i da je reč o “vrhuncu cinizma”.

– Zar ovo nije jasna, nedvosmislena poruka da za srpske žrtve nema milosti. Do sada smo znali da za međunarodni sud srpske žrtve ne postoje, da pravde nema ni pred Sudom BiH, a sad udruženja koja su takođe izgubila svoje najmilije poručuju da je bilo legitimno da Srbi stradaju, a podsetiću vas da ne postoji nijedno mesto u BiH u kome su Srbi prvi počeli rat i da upravo Srbi nisu bili prve žrtve. General Mladić je srpski junak u svakom smislu reči. Da nije bilo njega i VRS, danas ne bi postojali živi Srbi na prostoru BiH. Ponovio bi se dvostruki Jasenovac. Niti je on izazvao, niti počeo rat i nije uradio ništa što već Bošnjaci ili Hrvati nisu deset puta gore i teže uradili – kaže predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i dodaje da bi porodice žrtava trebalo da prednjače u empatiji, a da je upravo suprotno i da je glavni krivac za to međunarodna zajednica.

– Od početka rata Srbi su bili “loši momci”, a Haški tribunal bio je sve samo ne sud pravde. Da je tamo bilo barem kapi pravde i za srpske žrtve, sigurna sam da bi se najmanje polovina bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva oglasilo krivim za najteže zločine. Zašto nas onda čudi da se Sud BiH ponaša identično, a razna bošnjačaka udruženja samo slede tu strategiju – ističe Božica Živković Rajilić.

Zahvalnost za slobodu

Branimir Kojić (na slici) kaže da se sve porodice srpskih žrtava Podrinja mole za život generala Mladića.

– Naše porodice su u mislima sa generalom Mladićem i molimo se za njegovo zdravlje jer nismo zaboravili njegovu žrtvu kako bi na našem području Podrinja i danas živeli Srbi, jer da njega nije bilo, ovde ne bi bilo nijedne srpske glave, pošto su muslimani ovde planirali genocid nad Srbima i nažalost u velikoj meri su i uspeli. Ratko Mladić za nas predstavlja simbol pravde, simbol velikog čoveka, ali i na neki način oca Republike Srpske i hvala mu za slobodu koju nam je dao – naglašava Kojić.

Branimir Kojić

Skrivanje zločina

Božica Živković Rajilić (na slici) kaže da je “tužno i žalosno” da se razna bošnjačka i hrvatska udruženja bave isključivo daljom satanizacijom Srba kroz nelegalne haške presude.

– Ne rade oni to slučajno. Na ovaj način žele da se zaboravi da je u poslednjem ratu stradalo na hiljade Srba, da je nestalo na hiljade srpskih sela i gradova. Zamislite taj apsurd da se sakrivaju srpska groblja od Sarajeva, preko regije Birač, Podrinja, Vozuće, Ozrena, Zenice, Tuzle… Za mnoge srpske žrtve ni dan-danas se ništa ne zna, niti se zna ko je kriv za zločine nad njima. Za srpske žrtve nema empatije, nema sažaljenja, kao da je normalno da Srbi moraju da budu žrtve i za njih zato niko i ne treba da odgovara – ističe Božica Živković Rajilić.

Božica Živković Rajilić

Nepotpuni rezultati

Darko, sin Ratka Mladića, rekao je da je situacija u kojoj se nalazi njegov otac zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izuzetno ozbiljna, ali da se, uprkos tome, nada pozitivnom ishodu.

– Nadam se da će se on izvući ako dobije adekvatno lečenje. Iz onoga što smo delimično videli, imao je dobru terapiju za sada, a za dalje ćemo videti. Zaključak je da je situacija ozbiljna, ali da bi trebalo da se izvuče ako bude imao odgovarajuće lečenje.

On je naveo da su porodica i lekari dobili delimične rezultate analiza zdravstvenog stanja njegovog oca, koje su prethodno danima čekali.

“Lekari trenutno gledaju te rezultate, ali ne mogu da daju mišljenje o stanju dok ne dobiju potpune rezultate. Čekamo da nam kompletiraju dokumenta da bismo imali konačne zaključke”, rekao je Darko Mladić za Srnu.