J. Gajeskov
Činodejstvovali: Prota Nikola, prota Đuro, protođakon Petar i đakon Miloš

U nedelju 27. oktobra Srpska pravoslavna crkva u Australiji i njeni vernici molitveno su obeležili Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je kod ovdašnjih Srba veoma poštovana kao zaštitnica žena i čuvarka siromašnih i bolesnih.

ČITANJE JEVANĐELJA: Protođakon Petar Mrakić

Svi naši hramovi širom Petog kontinenta bili su ispunjenji vernim narodom, koji se toga dana obraćao svetiteljki kroz molitvu za pomoć, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Među prisutnim vernicim bio i Savo Kovačević, koji je duboko zašao u 101. godinu života

Svečano je bilo i u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom predgrađu Kabramata, koji je bio prepun vernika kao i uvek o velikim praznicima.
Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Đuro Đurđević, a sasluživali su protojerej stavrofor Nikola Bilić, protođakon Petar Mrakić i đakon Miloš Raketić, sekretar eparhijski. Apostole je čitao mladi Milan Stančević, a odgovarao crkveni hor pod dirigentskom palicom Darije Galić.

Mala Valentina Bjelan, sa majkom Nensi, celiva ikonu sv. Petke

U svojoj pastirskoj besedi starešina hrama, prota Đuro, između ostalog je govorio o liku svete Petke, njenom ovozemaljskom životu na širenju vere Hristove, njenoj žrtvi na oltaru vere i ugledu koji uživa među vernicima mnogih naroda.

Dužni smo da napomenemo i podatak da je tog dana u kabramatskoj svetinji bio veliki broj mladih i dece, uključujući i učenike ovdašnje Srpske nedeljne škole “Vuk Karadžić”, sa njihovim učiteljicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here