Molitveno sećanje na osnabričke mučenike

0

M. Stanković
Od hrama do groblja: Litiju je predvodio Milutin Marić
 

Sve je počelo liturgijom koju je služio vladika srednjoevropski Sergije, sa brojnim sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve iz svih krajeva Nemačke. Bio je tu i nekadašnji osnabrički paroh protojerej-stavrofor Jovan Marić, sada paroh u Vupertalu, kao i jeromonah Jovan Stanojević, doktorant teoloških nauka u Minsteru.

Stradali za svoju veru

Zvanice

Među uvaženim zvanicama bili su: generalni konzul Momirka Marinković i konzul Milorad Avramović iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu, predstavnici Vojske Srbije, potpukovnik Nenad Milojević i major Goran
Živanović, princ Vladimir i princeza Brigita Karađorđević, gradonačelnica Osnabrika Karin Jabs Kisler, predstavnici Katoličke i Evangelističke crkve.

Molitvu je upotpunjavalo pojanje Ruskog crkvenog hora sa gornje galerije koje se smenjivalo sa snažnim pojanjem našeg sveštenstva i izvanrednim glasom pojca Pavla Aničina. Pričestilo se mnoštvo dece i odraslih vernika.

Vladika Sergije je u propovedi poučavao o hrišćanskim vrlinama i veri u život večni i istakao da naročito u vreme posta treba težiti izmirenju i jedinstvu s Bogom.

Vladika se setio svog prvog dolaska u Osnabrik, kada je učestvovao u Vidovdanskom parastosu 1997. godine, a govoreći o osnabričkim stradalnicima rekao je: "Sveti mučenici osnabrički i da ih ne proglasimo svetim, oni su sveti, jer su stradali za svoju veru."

Osnabrički paroh, protonamesnik Siniša Vujasinović, darovao je episkopu ikonu Svetog Sergija Rodonješkog, koju je nabavio ruski sveštenik Evgenije Iljušin, takođe osnabrički paroh.

Litija

Posle liturgije krenula je ispred hrama litija ka obližnjem vojničkom groblju, na čijem čelu je Milutin Marić, postdiplomac teoloških nauka, nosio novu ikonu Svetih osnabričkih mučenika, koja je specijalno izrađena povodom 70-godišnjeg jubileja.

Ispred centralnog spomenika je održan parastos stradalnicima. Pomenuta su imena svih 116 oficira.

Na centralni spomenik su položili vence: grad Osnabrik, Crkvena opština Osnabrik i u ime države Srbije generalni konzul Momirka Marinković i konzul Milorad Avramović.

Posle parastosa u crkvenom domu je priređen ručak. O istorijatu osnabričke parohije je govorio predsednik Crkvene opštine Novica Andrejić. On je podsetio da je ovo najstarija srpska crkvena opština u Nemačkoj koja je zvanično registrovana kod nemačkih vlasti 14.12.1959. godine, čak i pre osnivanja Zapadnoevropske eparhije, a osnovana je mnogo ranije, još 1945. godine.
Za datum osnivanja Crkvene opštine mogao bi da se uzme 6. maj 1941, kada je u oficirskom logoru nazvanom OFLAG VI C, u kojem se nalazilo 6.000 zarobljenih srpskih oficira, sveštenik Milan Jovanović i sam zarobljenik, kasnije dugogodišnji sveštenik parohije u Osnabriku, služio prvu molitvu.

Memorijalni kompleks

Danas u Osnabriku postoji Memorijalni kompleks nastao sukcesivnom izgradnjom u spomen nevinim žrtvama stradalim u toku savezničkog bombardovanja 6. decembra 1944, kada je bombardovan oficirski logor. Sačinjavaju ga crkva Svetog Georgija, jedan od najlepših spomenika naše arhitekture na tlu Nemačke, izgrađena u starom vizantijskom stilu, kao i kopija crkve manastira Kalenić. Ispod je spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija izgrađena 1977. godine, zatim Crkveni dom "Sveti knez Lazar kosovski" iz 2003. u porti hrama i Vojničko spomen-groblje. Na tom groblju su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima i 116 oficira. U blizini je i Srpsko civilno groblje.
Predsednik Andrejić je izlaganje završio dirljivom porukom: "Braćo i sestre, čuvajte i pazite ovo sveto mesto, jer ako ono nestane, nestaćemo i mi, a sa nama nestaće i naše ime.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here