J. Gajeskov
Episkop Siluan za vreme svete Liturgije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u utorak 14. januara širom Australije svečano su proslavili praznik Obrezanje Gospodnje, Svetog Vasilija Velikog i Srpsku novu godinu.

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, gde je Svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop Mitropolije australijsko-novozelandske gospodin Siluan, uz sasluživanje protojereja-stavrofora Đure Đurđevića i Nikole Bilića i đakona Miloša Raketića.

U toku Liturgije služena je molitva za kišu i prestanak požara, kao i blagoslovenu nastupajuću godinu.

Jevanđelje je čitao đakon Miloš Raketić

U svojoj pastirskoj besedi episkop Siluan je pojasnio smisao praznika koji smo toga dana proslavili, ukazavši na to da Sveti oci osmi dan po rođenju Hristovom vide kao nagoveštaj dana koji nas vodi u večnost, kao i da je ceo period od Božića do Bogojavljenja period javljanja Boga u svetu i jedan kontinuirani praznik koji blagovesti da je Bog postao čovek i uzeo na sebe našu prirodu.

Takođe, on je pozvao verne da se molitveno sećamo našeg naroda koji strada na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori i poželeo blagosloven dan kojim smo molitveno zakoračili u Novu godinu.

Kabramatska svetinja bila je puna vernika

Posle svete Liturgije usledilo je posluženje u sali parohijskog doma.

Raspored bogosluženja

Iz rasporeda sledećih bogosluženja i kabramatskoj svetinji beležimo: Krstovdan u subotu 18. januara, Bogojavljanje u nedelju 19. januara (sveta Liturgija počinje u 10.00 ujutru) i praznik Svetog Jovana Krstitelja u ponedeljak 20. januara (u 7.00 sečenje kolača slavarima, u 9.30 sveta Liturgija).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime