J. Gajeskov
Zajednički snimak za „Vesti“

U nedelju, 26. juna, na praznik Svete mučenice Akiline i Svetog Trafilija Levkusijaskog, a u predvečerje Vidovdana, liturgiju u Misionarskoj parohiji Sabora srpskih svetitelja na Centralnoj obali, služio je prota Nenad Đurašinović, odgovarali su pojci u prisustvu brojnih vernika iz tog kraja, kao i gostiju iz Sidneja.

U svojoj pastirskoj besedi prota Nenad se divnim rečima osvrnuo na današnji praznik, govorio o duhovnom, verskom i nacionalnom značaju Vidovdana u srpskom narodu, prisetio lepih početničkih dana po organizovanju ovdašnje parohije i pozvao pravoslavne Srbe koji žive u Gosfordu, Vajongu i okolnim mestima da čuvaju i unapređuju ovdašnju svetinju.

Kako je zabeleženo u istoriji srpske crkve u Australiji, po blagoslovu tadašnjeg episkopa Luke, na sastanku koji je održan 16. aprila 1994, Inicijativni odbor u sastavu tadašnji jerej, Nenad Đurašinović, Veljko Travica i Slobodan Radmanović, sazvao je Srbe ovoga kraja na dogovor.

Prota Nenad Đurašinović

Tokom sastanka, na kojem je učestvovalo oko 30 ljudi, odlučeno je da se Episkopu uputi molba za osnivanje i organizovanje crkvene zajednice pod imenom i zaštitom Sabora srpskih svetitelja, kao i Kola srpskih sestara Prepodobna Marija Egipćanka.

Pohvalivši trud i brigu nadležnog paroha Nenada Đurašinovića, episkop Luka je izdao uputstva za organizovanje i dodelio blagoslov Inicijativnom odboru u sastavu: predsednik Milorad Babić, sekretar Veljko Travica i blagajnik Stanislav Nisić.

Takođe, potvrdio je izbor prve predsednice Kola sestara Nade Radmanović i sekretara Ljiljane Travica.

Ulaz u svetinju na Centralnoj obali kod Gosforda

Eparhijski upravni odbor je dostavio Pravila, a episkop Luka je 30. septembra 1994. izdao povelju o osnivanju misionarskog područja Sabora srpskih svetitelja na Centralnoj Obali, Gosford – Vajong.

Paroh Nenad Đurašinović je ostao do 29. jula 2005, kada je parohiju preuzeo prota Dragan Saračević.

Bogata trpeza

Prošlonedeljni susret sa ovdašnjim parohijanima koji žive na Centralnoj obali bio je zaista dirljiv i na obostranu radost.

Među gostima iz Sidneja bio je i naš poznati biznismen Momo Dubočanin, sa članovima porodice, inače dobrotvor ove misionarske parohije.

Vernici na bogosluženju

Poziv vernicima

Posle liturgije, prisutni vernici i gosti okupili se uz bogat ručak, koji su pripremili domaćini, na čelu s članovima uprave, a to su predsednik Jovo Šteković, sekretar Ljiljana Travica, blagajnica Nada Radmanović, potpredsednik, tutor i poverilac Slobodan Radmanović i predsednica ovdašnjeg Kola sestara Anđela Vajmark.

Oni vas pozivaju na sledeće bogosluženje u subotu 9. jula od 10 časova, a činodejstvovaće prota Saša Radoičić na adresi Serbian Orthodox Church, 1184 Peats Ridge Rd, Peats Ridge, NSW, blizu grada Gosforda.

Vaš dolazak značiće mnogo ovdašnjim parohijanima, koji ljubomorno čuvaju svoju pravoslavnu veru, jezik, kulturu, nacionalni identitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here