EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Novi lek protiv korone stigao je iz SAD u Srbiju. Koliko su lekari u kovid ambulantama i bolnicama upoznati sa procedurama i kako će ovaj lek promeniti protokole lečenja?

Novi lek protiv kovida “molnupiravir” stigao je u Srbiju. Reč je o leku koji je proizvela američka kompanija “Merk” i za sada je nabavljen za 11.500 pacijenata. Pre nego što bude dostupan u apotekama neophodno je da prođe kontrolu Agencije za lekove.

– Imajući u vidu epidemijsku situaciju prouzrokovanu koronavirusom, Agencija za lekove će po hitnoj proceduri pristupiti stručnoj proceni dokumentacije o ovim lekovima i u najkraćem roku ćemo doneti profesionalno zasnovanu odluku – kaže Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

“Molnupiravir” je prvi antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula. Za sada ga je odobrila Britanska agencija za lekove, a klinička ispitivanja su pokazala da smanjuje rizik od težih formi bolesti i smrti, ako se primeni u prvih pet dana bolesti.

– Taj lek još uvek nije odobrila Američka uprava za lekove i hranu, očekuje se njihova potvrda. Samim tim i naša Agencija za lekove odobrava, odnosno potvrđuje upotrebu ovog leka i on ulazi u proceduru – kaže Svetlana Mićić, specijalista opšte prakse u Domu zdravlja “Savski venac”.

– Naši građani treba da znaju da ‘molnupiravir’ nije lek za sve obolele i da se ne sme davati trudnicama, dojiljama, kao i deci, odnosno mlađima od 18 godina zato što nisu bili uključeni u klinička ispitivanja. Ovaj lek, kao i drugi novi lekovi koji se pojave na tržištu, moraju se i dalje pratiti – kaže Radan Stojanović, klinički farmakolog.

Novu terapiju lekom “molnupiravir” propisivaće lekari opšte prakse u kovid ambulantama.

– Upotrebljavaće se per-os, znači kao tablete, davaće se pod kontrolom lekara koji rade u kovid ambulantama u prvih pet dana infekcije od pojave simptoma. To je najefikasniji period kako bi on u stvari zaustavio razmnožavanje virusa u organizmu domaćina -, objasnila je dr Mićić.

U prvom kvartalu sledeće godine očekuje se da u Srbiju stigne još jedan novi lek, “pakslovid” kompanije “Fajzer”.

Lekari ističu da novi lekovi nisu svemogući i da je vakcinacija i dalje najefikasnija u borbi protiv koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here