Momo Kapor preminuo

0

 

Poznati pisac rođen je u Sarajevu 1937 . godine, a odmah po zavrsetku Drugog svetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd u kome je, uz povremena izbivanja širom sveta, ostao do kraja života i bio njegov svojevrsni hroničar.

 

Diplomirao je slikarstvo 1961 . godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Ličnosti iz srpskog kulturnog života, kao i srpski političari, uputili su porodici Mome Kapora telegrame sa izrazima najdubljeg saučešća povodom smrti poznatog književnika i slikara.

 

Od kako je 1975. godine objavio "Folirante" napisao je veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti , Banket , Valter brani Sarajevo , Džoli džokej , Kraj vikenda).

Romani "Una" i "Knjiga žalbi" doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski , nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik. Kapor je bio dugodišnji kolumnista lista ”Vesti”, a neke od njegovih kolumni možete pogledati na našem sajtu, klikom na linkove ispod.

 

1. Nemoguća situacija

2. LAZA

3. Zimovanje

4. Gvozden

5. Mala noćna muzika

6. Ne volim

7. Ne volim II

8. Govorite li srpski

9. Sigurna kuća

10. Preučio

11. Začarani izlog

12. Sentimentalna ispovest

13. MALI OGLASI (II)

 

Pogledajte intervju Kapora iz septembra prošle godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here