EPA/Georgi Licovski

Francuski list „Mond“ navodi da su Francuska, Nemačka i Holandija zemlje koje su blokirale početak pregovora o pristupanju u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju.

Kako prenosi skopski portal Plus info, Francuska, Nemačka i Holandija u Luksemburgu nisu odobrili odluku koja bi bila previše simbolična za njih, a to su pristupni pregovori za dve balkanske države.

„Ovo pitanje zahteva jednoglasnost svih 28 članica Unije“, navodi francuski list.

Prema „Mondu“, pitanje o proširenju EU ostaje tema podeljenosti između država-članica Unije i oni će ponovo raspravljati o mogućem usvajanju odluke u oktobru.

„Činjenica što nemački Bundestag još nije odlučio po preporuci Evropske komisije o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, bila je dobar izgovor za kolebljive članice EU da ne usvoje odluku“, dodaje „Mond“.

Holandski parlament, navodi se, odbacio je ideju o bilo kakvoj odluci o Albaniji u 2019. godini.

Kada je reč o Francuskoj, njena pozicija je da neće biti proširenja bez prethodne dublje integracije unutar EU bloka.

„Bez sumnje ovde je takođe reč o ‘apsorpcijskim kapacitetima’ EU i strategiji za Zapadni Balkan, odnosno da ih ‘vežete za Evropu bez da ih integrišete’. Crna Gora pregovara od 2012., Srbija od 2014., Bosna i (teritorija) Kosovo su potencijalni kandidati“, navodi „Mond“.

1 KOMENTAR

  1. Haha bas ono sto sam odavno hteo reci svim nasim Balkancima svacali smo se ratove vodili ginuli izgubili mnoge decije i ljucke zivote 、ali jedno morate znati mi smo samo krava muzulja zapadnjacima njihovi interesi su samo eksplatacija nasih bogastava. Jer im mi u njihovo drustvo nismo potrebni mi smo za njih narod drugog reda i zato braco Srbi 、Albanci Bosanci Makedonci opameti te se jrdnom i svi slozno uzajamno gradimo nase Drzave. Ja zivim na zapadu preko 30 godina mi smo ovde isto samo fizicka masimerija koja radi za njihove interese. I zato jos jednom onisi nas unistili da bi bili njihovi robovi pamet u glavu i kroz ljunav i slogu do bolje buducnosti bez EU.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime