Moneygram
Michael Schütze, direktor MoneyGram za Evropu

Michael Schütze, direktor MoneyGram za Evropu govorio je za “Vesti” o olakšanom transferu novca.

Gospodine Schütze, upoznajte nas sa vašom kompanijom i novinama. Kakva je vaša pozicija na tržištu u odnosu na konkurenciju u svetu?

– Do sada smo imali samo prijem novca, a u 2019. godini smo uveli i opciju slanja novca. Imamo nekoliko izabranih partnera u zemlji, a kao i svuda u svetu takmičimo se sa istim kompanijama, od kojih su glavne WU i RIA.

Koliko poslovnica imate u svetu i koliko zemalja je u MoneyGram sistemu?

– Imamo preko 350.000 poslovnica u preko 200 zemalja i teritorija.

U čemu je prednost brzog transfera novca u odnosu na uobičajeni?

– Lako je dostupan u roku od 10 minuta, u većini slučajeva, u kešu, u državi primaocu (na odredištu). Ne morate da otvarate bankovni račun ili poseban račun za ovu transakciju.

Da li je postupak brze dostave novca sada ubrzan (MG broj, lična karta ili pasoš i nije potrebno imati otvoren račun u banci)?

– Da, to je brzo, lako, povoljno sa širokom mrežom poslovnica. Neki osnovni podaci potrebni su zbog međunarodnog prava i AML, poštovanja propisa.

Recite nam koje su prednosti saradnje sa Poštom Srbije?

– Imaju 1.300 poslovnica u celoj zemlji, uključujući svaki okrug i grad u Srbiji, što je vrlo pogodno za korisnike. Pošta Srbije pruža drugačije finansijske usluge, tako da će korisnici dobiti profesionalnu podršku u svakoj poslovnici jer su službenici obučeni i to je velika prednost Pošte Srbije.

Da li je saradnjom sa Poštom Srbije pojednostavljeno slanje i primanje novca?

– Da, pokrenuli smo potpunu integraciju Pošte Srbije i Moneygrama, tako da je proces skroz pojednostavljen.

Koliko novih poslovnica ćete imati sa Poštom Srbije? Kako ćete dobiti nove poslovnice bliže vašim klijentima?

– Kao što sam već rekao, dobićemo 1.300 poslovnica, a Pošta Srbije postaće naša najveća mreža u zemlji sa mogućnošću slanja i prijema novca u svakoj filijali.

Kako gledate na istočnoevropsko tržište, naročito na tržište Balkana?

– MoneyGram  snažno raste u regionu, ali ima nekoliko izuzetaka. Tržište Balkana je tržište prijema novca. Čitava Istočna Evropa se od tržišta prijema novca menja u uravnoteženije tržište, jer njihov BDP (bruto društveni proizvod) raste i sve više migranata dolazi tamo. Takođe, manje ljudi odlazi, posebno zbog mnogo turbulencija na nekim tržištima poput Velike Britanije zbog Bregzita i drugih razloga.

Koja je sledeća država na Balkanu u kojoj planirate zapaženo prisustvo na tržištu?

– Imamo nekoliko projekata na Balkanu koji će dovesti do povećanja broja klijenata i transakcija. Teško je imenovati sve i rangirati, ali smo zasigurno sada fokusirani na Bugarsku i Sloveniju. Moramo pronaći pravi pristup tržištu Crne Gore jer to je jedino tržište u Evropi gde nismo prisutni.

Prisutni u novih 1.300 poslovnica

– MoneyGram ima oko 700 poslovnica u zemlji, a u saradnji sa Poštom, utrostručiće mrežu u Srbiji sa novih 1.300.

– MoneyGram ima četiri partnera, uključujući tri banke, ali klijenti radije obavljaju transakcije na nebankarskim lokacijama. Uz Poštu Srbije razvija se mreža poslovnica i menjačnica kako bismo bili bliži klijentima.

– Poslovnice će biti brendirane, tako da MoneyGram očekuje da će imati jaču vidljivost brenda i porast prepoznatljivosti tokom vremena.

– Počinje nova era prisustva MoneyGrama na tržištu. S obzirom na to da su bili usredsređeni samo na prijem novca, sada će Pošta Srbije ponuditi mogućnost slanja novca, što je suprotno od ponude većine MoneyGram poslovnica u zemlji.

– Evidentno je da se balkansko, poput istočnoevropskog tržišta, pretvara od čistog tržišta primanja novca u uravnoteženije, jer su nacionalne ekonomije sve jače.

– U sledećoj zemlji na Balkanu, MoneyGram će igrati važnu ulogu u povezivanju porodica.

– MoneyGram će preko Pošte biti drugi provajder za transfer novca, tik uz WU.               

– Pored evra (EUR), aktivirali su srpski dinar (RSD) kao službenu valutu kako bi klijenti mogli da šalju i primaju transakcije u lokalnoj valuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here