Z. Mirković
Članovi Fokusa s Oliverom Miljaković i Slavenkom Trebovcem

Monodrama “Sopranisimo”, posvećena Oliveri Miljaković, dugogodišnjoj primadoni Bečke opere, izvedena je u Beču u organizaciji Kulturno-integrativnog udruženja Fokus. U izvođenju glumca Slavenka Trebovca, publika je na trenutak pobegla od svakodnevice, uživajući u monodrami pprema tekstu Mike Vlacovića Vladisavljevića. Trebovac je publici verno preneo poruku pisca, a za to je nagrađen velikim aplauzom.

Izvođenju monodrame prisustvovali su ambasador Srbije Nebojša Rodić i Dobrila Romanelo, koja je doputovala iz Rima. U Fokusu su posebno srećni što je u publici bila i dr Vera Rašković Zec, koja je, kako kažu, bila veliko osveženje za sve, i zahvalni su joj što prati njihov rad.

Olivera Miljaković, primadona Bečke opere, dama raskošnog glasa, nije krila sreću i zadovoljstvo.

– Veoma sam uzbuđena i zadovoljna što vidim ovoliko ljudi u publici, a posebno što je tu ambasador Nebojša Rodić. Hvala autoru i glumcu, koji su napravili ovu monodramu kao da su živeli u mom okruženju – rekla je Olivera .

Izvođenju monodrame prisustvovao i ambasador Rodić

Miljaković je, inače, 1960. godine angažovana u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, a po savetu operske dive Biserke Cvejić odlazi u austrijsku prestonicu gde je 1962. godine postala član Bečke državne opere u kojoj ostvarila uspešnu karijeru kao solistkinja.

Njen prvi veliki uspeh u Bečkoj operi bila je uloga Despine, 1967. godine, a zatim su usledile role Suzane u “Figarovoj ženidbi”, Zerline u operi “Don Đovani” i druge.

Olivera Miljaković je nastupala na brojnim značajnim koncertnim scenama i festivalima, sa velikanima među dirigentima, poput Leonarda Bernštajna, Zubina Mehtd i Volfganga Savališa.

Počasno zvanje kammersangerin koje se dodeljuje istaknutim operskim pevačima dobila je 1984. godine. Za svoj višedecenijski uspešan rad nagrađena je Zlatnim prstenom Bečke državne opere, kao i Srebrnom i Zlatnom medaljom Republike Austrije.