Tanjug
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će danas imati sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba i istakla da će mere protiv koronavirusa morati da budu pooštrene.

– Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo – rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere.

Navela je da razume zdravstene radnike, ali da se mora ramišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se iskontroliše.

– Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene – rekla je premijerka.

Brnabić je jutros u selu Junkovac obišla ambulantu u kojoj je počela vakcinacija meštana.

Čekamo zvaničnu odluku EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, komentarišući najavu Evropske unije o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU, rekla da je to protiv svih osnovnih evropskih vrednosti i da to ne sme da se tretira kao geopolitičko pitanje.

Brnabićeva je rekla da misli da su i ljudi u Briselu i svim tamošnjim relevantnim zdravstvenim agencijama svesni činjenice da su i kineska i ruska vakcina efikasne i bezbedne.

– Ne mogu da verujem da samo zbog geografskog porekla tih vakcina, oni mogu da diskriminišu sve ljude koji su te vakcine primili – rekla je premijerka.

Navela je da ne veruje da će takva odluka biti doneta kao zvanična odluka EU.

Ali i ako bude doneta, navela je da će građani koji su vakcinisani Sinofarm i Sputnjik Ve vakcinom svakako moći da putuju zato što će, dodala je, država učiniti sve što je potrebno da obezbedi da testovi na antitela i PCR testovi budu završeni u rekordnom roku kako bi mogli da putuju.

“Lazarevac je jedna od lokacija koje razmatramo”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne može da potvrdi da će su u Lazarevcu graditi fabrika vakcina, ali da je to jedna od pet lokacija koje se trenutno razmatraju.

Brnabić je rekla da će kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati iz Bahreina, imati sastanak na kome će se razmotriti sve lokacije i doneti odluka.

– Najvažnije u ovom trenutku je da imamo potpuno čiste imovinsko-pravne odnose da bi što pre krenuli u izgradnju fabrike. Lazarevac je jedna od lokacija, a za koju ćemo se konačno opredeliti, videćemo – rekla je Brnabić.

“U Srbiju stiže još vakcina”

– U Srbiji je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo više od 1,2 miliona građana, dok je revakcinisano oko 740.000 – izjavila je Ana Brnabić i najavila da sutra stižu dodatne količine Fajzer vakcine, a tokom nedelje i nove zalihe vakcine Sputnjik V.

Brnabićeva je navela da je do sada oko 21 odsto punoletnog stanovništva naše zemlje vakcinisano makar prvom dozom.

– Ide nam dobro, imamo dosta vakcina. Sutra stižu nove Fajzer vakcine, tokom nedelje i nove zalihe Sputnjik V vakcine, a u aprilu očekujemo i nove zalihe kineskih, Sinofarm vakcina – rekla je Brnabić.

Dodala je da krećemo i u proizvodnju Sputnjik V i Sinofarm vakcina u Srbiji.

– To su velike stvari. Nemamo problem sa vakcinama i to je nešto što, u ovom trenutku, ne mogu da kažu mnoge druge zemlje na svetu – kazala je premijerka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here