(AP Photo/Juan Karita)
Evo Morales

Predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku nakon što ga je vojska i policija zemlje pozvala na to usred nasilnih protesta širom ove latinoameričke zemlje.

Zajedno sa Moralesom, ostavku su podneli potpredsednik Alvaro Garsija Linera, ministar vlade Karlos Romero i ministarka zdravlja Gabrijela Motanjo.

„Dajemo ostavku kako naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili meta napada i pretnji“, rekao je Morales obraćajući se naciji.

Morales je nastalu situaciju nazvao državnim udarom.

“Braćo i sestre, želim da vam kažem da naša borba neće prestati. Nastavićemo da se borimo za jednakost i mir“, istakao je on. „Sada je moja dužnost kao predsednika da pronađem način za smirenje situacije“, dodao je Morales.

Ranije je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman pozvao predsednika Moralesa da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi.

Oružane snage Bolivije saopštile su večeras da su naredile vazdušne i kopnene operacije kako bi “neutralisali” oružane grupe koje deluju van zakona.

Ranije danas, Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima održanim 20. oktobra, na kojima je predsednik Evo Morales osvojio četvrti mandat, prenosi Rojters.

Moralesova pobeda na prošlomesečnim izborima pokrenula je proteste širom zemlje.

Kako se navodi, Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here