Tanjug
Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se prema epidemiološkim podacima iz najvećih gradova Srbije može reći da smo prošli drugi pik epidemije koronavirusa.

On je rekao da počinje blagi pad, ali da situacija može da se promeni u jednom danu ako se ne sprovode sve mere zaštite.

Tiodorović je za TV Pink rekao da je trenutna epidemiološka situacija u Nišu smirujuća i da postoji utisak blagog pada i da se smanjuje broj pregleda u KC Niš.

Upozorio je da se na području Vranja i dalje pojavljuje značajan broj obolelih, ali i da se tamo očekujemo blagi pad narednih dana.

– Tamo je problem što veliki broj pacijenata ima teže pneumonije, što zahteva značajno veće angažovanje nego u drugim delovima zdravstvenog sistema – rekao je Tiodorović.

Kaže da zabrinjavanja povećan broj obolelih od koronavirusa na području Bujanovca i Preševa i da se oni zbrinjavaju u bolnici u Vranju, a najteži pacijenti u KC Niš.

– Verujem da su to manja iskakanja i da možemo da držimo situaciju pod kontrolom – kazao je Tiodorović.

Kako je rekao, očekuje se da u najkraćem roku Bujanovačka banja počne sa radom kao kovid bolnica i da primi prve pacijente.

Upitan kada se može očekivati pad broja novoobolelih i smirivanje situacije na području Srbije, Tiodorovoć je kazao da svi treba još malo da izdržimo i da budemo disciplinovani u poštovanju mera jer je, kaže, zdravstveni sistem prenapregnut.

– Moramo izdržati još malo ako želimo da se ovo što pre završi, a pad će se osetiti za 15 do mesec dana – naveo je Tiodorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here