Morava donela dah Skadarlije

0

Po pravom letnjem vremenu, dobrim večernjim koncertima, u izvrsnoj i ukusnoj hrani i pićima, uživalo se šest dana do kasnih večernjih sati.  Naše udruženje Morava iz glavnog grada nemačke pokrajine Baden-Virtemberg je i ove godine učestvovalo svih šest dana i u svom stilu perfektno je odradilo posao, dobivši samo pohvale od velikog broja posetilaca, na ideji da ti dani ne budu samo dani ćevapčića i pljeskavica, nego da imaju uvek po neki novitet na meniju.
 

Čačanin

Koncert pred masom slušalaca imao je i naš umetnik Mr. Željko, mladi Čačanin, koji živi i radi u Berlinu, gde ima i svoj internacionalni bend. Izvodili su srpsku etno muziku, komponovanu u modernom stilu, što je propraćeno ovacijama publike. Ovaj fest zabeležili su i producenti iz Beograda koji skupljaju materijal za dokumentarni film pod radnim naslovom "Kultura i tradicija nas spaja", što ovaj festival i dokazuje.

Oni su ove godine predstavili srpsku kuhinju specijalitetom: lepinjom sa gulašem od pileće džigerice sa kajmakom i urnebes salatom, prenoseći tako deo ukusa i mirisa beogradske boemske četvrti Skadarlije u ovu švapsku manifestaciju.

To nije bila jedina moravska novotarija jer su gostima na svom štandu nudili i ukusno začinjene ražnjiće sa juga Srbije, ali i nezaobilazno prase sa ražnja.
Vernim posetiocima, članovi Morave su i za sledeću godinu obećali nove specijalitete.

Članovi udruženja Dukati, Sloge i "Sveti Sava, takođe su bili među učesnicima ovog festivala, doduše samo tri dana.

Majstori iz Dukata su odavno postali poznati po svojim palačinkama (Crepes)
, a nudili su i srpski roštilj. Majice sa natpisom Crepes BRE sa jedne strane i sa druge logo udruženja, krasile su ovaj štand, a svi su imali i kecelje sa istim natpisom.

– Nama je uvek interesantno vreme na ovom i svim ostalim festivalima, jer se dobro šalimo, opustimo i uživamo, mada uz puno rada, rekla je predsednica Darinka Vićentijević.

I na štandu "Svetog Save" se takođe u dugim redovima čekalo na specijalitete sa roštilja, ali i na kolače.
 

Sloga tri nacije

Klub Sloga je ovoga puta pripremio zanimljiv projekat u koji su pored naše, bila uključena i deca iz Grčke i Eritreje. Po pet igrača ova tri naroda izvela su zajedno – igre sve tri nacije. Projekat je podržao grad domaćin i organizacija "Stadt Jugendring". Sekretar kluba Jadranka Trifunović je radila na projektu, a nastup je osmislila Zorana Branković, umetnički rukovodilac pripremnog ansambla Sloge. Klub je svoj štand ukrasio prospektima turističke ponude Srbije. "Sve je proteklo u najboljem redu, zadovoljni smo, pa ćemo iduće godine pokušati da dobijemo sve dane i više prostora", kazao je predsednik Sloge Tomislav Sofranić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here