TOG Subotica
Mesto za uživanje: Uređena glavna plaža

Palić je naše more, reći će Vojvođani svakom putniku kojeg će ubediti da ostane i sam se uveri zašto najveće prirodno jezero u Srbiji i istoimeno naselje smatraju idealnim mestom za odmor i uživanje.

Jezeru tople vode nestvarno zelene boje, koje se nalazi na samom severu Vojvodine, poseban šmek daju raskošni parkovi i neobične građevine s početka 20. veka (Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand i Muzički paviljon). Ipak, ono čime Palić potpuno osvaja turiste su nesvakidašnji mir i tišina kojima zrači.

Ženski štrand

Jezero od Pavlovih suza

Jezero Palić, dubine do tri i po metra, prvi put se pominje u spisima iz 15. veka. Veruje se da je ostatak Panonskog mora, jer je jezerska voda nekada bila toliko slana da je iz jezera u 18. veku vađena so. Mnogo je, pak, interesantnija legenda po kojoj je pastir Pavle tu napajao stoku, pa izgubio stado, a jezero nastalo od njegovih suza, te je zato slano.

Palata Rajhl
Vodotoranj

– Odlični restorani i kafići pored jezera, koji omogućuju uživanje u predivnom zalasku sunca, riblje čarde, vinarije i okolni salaši, sportski i rekreativni tereni, tri plaže, Zoološki vrt, biciklističke i pešačke staze, zaštićena područja, niz raznovrsnih događaja, dinamičan kulturni život, mogućnosti zabave i dodatni sadržaji čine sveobuhvatnu ponudu turističkog centra Palić – ponosno nabrajaju u Turističkoj organizaciji grada Subotice.

Nadomak plaže su i barovi

Navode da se, što se tiče kupanja, osim jezera Palić, zatvorenog bazena na Prozivci u Subotici i gradskog bazena, u blizini Palića nalazi i jezero Zobnatica koje je u više navrata proglašavano najčistijim u Vojvodini. Tu su i banje Pačir, poznata po lekovitoj vodi ružičaste boje, koja potiče od visoke koncentracije joda, bora i litijuma, i Kanjiža kao i obližnje kupalište na Tisi.

Ljubitelje prirodnih lepota očaraće Specijalni rezervat prirode (SRP) Ludaško jezero, gde jata ptica selica odmaraju na putu od norveških fjordova do reke Nil. U pitanju je jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih ekosistema u Evropi, zaštićeno Ramsarskom konvencijom.

Za ovaj kraj Srbije neotuđivo je vezan pojam salaša, koji svojom arhitekturom, domaćom kuhinjom, tradicionalnom muzikom i naivnom umetnošću (prvenstveno izrada slika u slami u selu Tavankut) sve više privlači ljubitelje starinskog načina života. Čarde, oaze mira, zelenila, svežine, dobre hrane (najbolje riblje čorbe), razbibrige i dobrog provoda, takođe su sinonim za Palić i okolinu.

Salaš Zvonka Bogdana

Nikako ne smemo da zaboravimo nekoliko puta spomenutu Suboticu. U pitanju je grad koji obavezno treba posetiti zbog njegovog bogatog kulturnog nasleđa, visoke kulture življenja, gizdave arhitekture, multikulturalnog duha i evropskog šarma. Sve su to odlike koje ga krase i čine prepoznatljivim. Svaki turista sigurno će primetiti subotičke zgrade razuzdane i nesputane arhitektonske forme, pune zaobljenih linija i valovitih poteza, kao i neobične kombinacije boja umesto monotonog sivila.

Vina sa peska

U okolini Subotice nalazi se nekoliko ergela, koje u ponudi imaju školu jahanja i vožnje kočijama. Ova mesta sigurno će zadovoljiti sve posetioce, koji uživaju u lepoti ovih plemenitih životnja.

Ergela Kelebija

Ljubitelji vina znaju da dolaskom u Suboticu i na Palić neće biti razočarani, jer su subotička vina, takozvana “vina sa peska”, najpoznatija u regionu zbog harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekoće. Karakter i ukus vina, koje su odredili zemljište, klima i kvalitetne sorte vinove loze, vredni vinogradari nude u vinarijama i vinskim podrumima na Vinskom putu.

Vinarija Tonković

Subotica s okolinom je i gastronomski centar, koji gostima nudi ukusnu domaću kuhinju i druge poslastice. U raznovrsnoj ponudi su jela srpske, mađarske, bunjevačke, turske, nemačke i drugih kuhinja, koje čine osnovu za pripremanje ukusnih specijaliteta.

– Opuštena atmosfera tamošnjih kafića mami posetioce da dođu i ostanu. Može se reći da su kafići zaštitni znak grada, jer su omiljeno okupljalište mladih i starih od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Budite među njima. Dobrodošli – pozivaju iz TOG Subotica.

Humani zoo-vrt

U centru Palića nalazi se zoo-vrt, čuven ne samo po bogatoj kolekciji životinja (više od 65 vrsta), već i po humanom pristupu prema njima. Naime, većina životinja u ovom vrtu nije u kavezu, već slobodno šeta ograđenim delovima parka, što vrt čini veoma zanimljivim, prvenstveno najmlađima. Osim brojnih vrsta ptica, majmuna, krupnih sisara, ali i zmija i tarantula, posetioci mogu videti više od 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge retke i egzotične vrste, poput libanskog kedra i džinovske sekvoje ili ariša.

U zoo-vrtu većina životinja slobodno šeta

Festivalska zabava

Svi koji se odluče da letnje odmore provedu na Paliću, moći će da uživaju u nekim od brojnih festivala i manifestacija, kao što su: Festival Evropskog Filma (FEF) – Palić 2021, SUMMER3P Festival elektronske muzike, Berbanski dani, Dead lake horror &Wine festival, Vinski maraton… Tokom FEF-a, Palić postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Savršeno mesto za zaljubljenike u “sedmu umetnost”.

Festival evropskog filma

Srednjovekovni, a moderni grad

Na samo osam kilometara od Palića nalazi se Subotica, nastala još u srednjem veku. Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata i desetine drugih atraktivnih objekata obeležili su Suboticu kao evropski grad secesije. Mogu se obići “solo”, ali i u okviru organizovanih besplatnih pešačkih tura.

Raskošna arhitektura: Gradska kuća

Veličanstva – vinogradi i vino

Dok je insekt filoksera (štetočina vinove loze) početkom 18. veka uništavao evropske vinograde, ovaj region, u kojem se tradicionalno gaje izuzetno stare sorte vinove loze, ostao je očuvan. Osim kadarke, čiji ukus podseća na trešnju, ovde se velika pažnja posvećuje kevedinki i muskat krokanu od koga se dobija suvo belo vino. Tu su i italijanski i rajnski rizling, beli burgundac, ezerjo i šardone. Ako se nađete ovde krajem septembra, ne propustite manifestaciju “Berbanski dani”, koja slavi grožđe i vino.

Lokalna Olimpijada

U doba kada fizička kultura nije smatrana pametno utrošenim vremenom, palićki aristokrata Lajoš Vermeš je pokrenuo Palićku Olimpijadu 26. avgusta 1880. (16 godina pre nego što je Pjer de Kubertena obnovio Olimpijske igre). Prve discipline bile su: boks, mačevanje, sprint na 200 metara, bacanje kugle, hodanje sedam kilometara, trčanje sa preponama na 200 metara.

Vremenom je program bio sve bogatiji, takmičari sve brojniji, a takmičenje među najznačajnijim u srednjoj Evropi. Osim atletike, uvodi se gimnastika, biciklizam i plivačke discipline, a 1884. je izgrađena prva biciklistička staza u ovom delu Evrope dužine 500 metara i nazvana “Zatvorena arena”. Igre je zauvek prekinuo Prvi svetski rat. U Vermeševu čast, na Paliću se nalazi njegov spomenik, dok je šetalište uz jezero dobilo naziv Obala Lajoša Vermeša.

Obala Lajoša Vermeša

Smeštaj

Na Paliću možete odsesti u hotelima visoke kategorije, renoviranim luksuznim vilama izgrađenim u “Palićkom stilu” ili u nekom od mnogobrojnih objekata privatnog smeštaja. U objektima hotelskog tipa noćenje po osobi u dvokrevetnoj sobi košta od 3.669 do 4.050 dinara (31-34 evra) dok je u privatnom smeštaju noćenje po osobi od 1.000 do 2.500 dinara (8,5-21 evro), zavisno od vrste i kategorije objekta.

Kako stići

Koordinate: 46°04’30” SGŠ, 19°45’30” IGD
Palić – Granični prelazi: Kelebija 18 km, Horgoš 20,1 km
Palić – aerodromi: “Nikola Tesla” (Beograd) 176 km, “Franc List” (Budimpešta) 197 km
Palić – Subotica 8 km, SRP Ludaško jezero 7 km, banje: Pačir oko 30 km i Kanjiža oko 20 km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here