EPA
Putuje samo kada je neophodno: Susret Morisona i Trampa

Skot Morison je za prvih 15 meseci mandata bio na 17 državničkih putovanja, na koja je potrošio više od tri miliona dolara, ekskluzivno saznaje SBS. Morison je tako postao australijski premijer sa najviše zvaničnih poseta u prvoj godini na funkciji, ali i rekorder po iznosu putnih troškova.

Kako se navodi u državnim dokumentima do kojih je putem Zakona o slobodi informacija došla ova medijska kuća, savezni premijer je na međunarodne letove u 19 različitih zemalja i na smeštaj potrošio tačno 3.105.537 dolara.

Prema podacima koje je saopštio premijerov kabinet, najviše je koštala zvanična poseta SAD, na koju je utrošeno 527.840 dolara, od čega 328.176 samo na specijalne letove sa Australijskom kraljevskom vojnom avijacijom. Naime, Morison je u septembru 2019. na susret sa predsednikom Donaldom Trampom putovao novom letelicom KC-30A, koju su premijerovi saradnici nazvali – Ajkula 1 (Shark One).

U samom vrhu su i vezane posete Velikoj Britaniji i Singapuru u junu prošle godine, na koje je potrošeno 391.970 dolara. Kako se dalje navodi, deset od 17 Morisonovih poseta koštalo je preko 100.000 dolara, a najjeftinije premijerovo putovanje bila je jednodnevna poseta Oklendu, gde se sastao s premijerkom Novog Zelanda, Džasindom Ardern.

– Svako premijerovo putovanje doprinosi unapređenju interesa Australije i jačanju naših trgovinskih veza i nacionalne bezbednosti – rekao je za SBS portparol saveznog premijera. – Kao što je i sam premijer rekao, on putuje u inostranstvo jedino kada je to neophodno.

Portparol je dodao i to da je u ukupan iznos uključen i novac potrošen na putovanje i smeštaj novinara koji prate premijera na putovanjima, te da se ta suma na kraju odbija od ukupnih troškova.

Izbijanjem pandemije Kovida-19 prestale su i Morisonove državničke posete. Otkako je prisustvovao Samitu zemaja istočne Azije, na Tajlandu u novembru 2019, Morison je otkazao sva putovanja i održao niz virtuelnih susreta sa liderima drugih zemalja.

– Nadam se da će virtuelni samiti biti deo budućnosti. Mislim da je malo koji period bio ovako frenetičan i da je malo koji australijski premijer bio toliko angažovan. Međutim, koliko god bili dobri virtuelni sastanci, ne možemo potceniti tradicionalni način sastajanja lidera. Tu se ne postavlja pitanje ili-ili, radujem se vremenu kada ćemo biti u mogućnosti da razgovaramo na oba načina – rekao je Morison.

Kritike Laburista

Na informacije koje je preneo SBS reagovala je i savezna opozicija. Senator iz redova Laburista Tim Ejres rekao je da su upravo “Morison i njegove partijske kolege u prošlosti kritikovale troškove svih laburističkih premijera, iako su oni trošili značajno manje, jer su ispred svega stavljali interes Australije”.
– Većina Australijanaca će ovo videti kao izuzetni veliki trošak i neće moći da razumeju kako je to premijer uspeo da potroši toliki novac za samo 15 meseci – rekao je senator Ejres.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here