Predsedik KK Mornara Ðorđije Pavićević oglasio se šaopštenjem povodom odluke da klub iz Bara neće sledeće sezone igrati u Evrokupu, navodeći da su time neprijatno iznenađeni.

Predstavnici regionalne ABA lige u sledećoj sezoni Evrokupa biće Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija, saopšteno je juče.

– Neprijatno smo iznenađeni odlukom Borda Evrokupa da Mornar neće biti učesnik ovog takmičenja u sezoni 2020/2021 već Cedevita Olimpija, nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mesto gđe je registrovan – navodi se u saopštenju kluba, koje potpisuje Pavićević.

Barani ogorčenje ovom odlukom baziraju na nekoliko činjenica.

– Đordi Bartomeu, predsednik Evrolige, decidno je saopštio da će u Evrokupu igrati osam četvrtfinalista u sezoni 2020/21, kao direktni učesnici, a ostala mesta biće popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup – ističe Pavićević.

Zbog korona virusa ABA liga je prekinuta posle 21. kola, koje je odigrano 8. marta.

– Da je bilo sluha kod učesnika ABA lige i rukovodstva lige, poslednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa. U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman odreduje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Neko je očigledno, iskoristio pravilnik FIBE (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tabelu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Evrokup – tvrdi Pavićević i dodaje da “nije tačna konstatacija pojedinih sredstava informisanja da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Evrokupu”.

– Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vreme i kako treba, svi bi nas cenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Evrokupa.

Pavićević je naveo i da se razmatra svrsishodnosti daljeg ucešca u ABA ligi, kao i da Barani spremaju advokatski tim koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Evroligu, tražeci povracaj svih uloženih sredstava u takmičarskoj sezoni 2019/20.

– Tek sada je jasno kakav je zadatak zapravo imala poslednja onlajn Skupština ABA lige. Trebalo je samo da odluči da se prvenstvo ne nastavi, uprkos tome što su Partizan, Buducnost i Mornar insistirali da se prvenstvo završi. Da se radilo ispod žita, postalo je ogoljeno jasno posle odluke da se nepostojeći tim ABA lige Cedevita Olimpija, ugura u Evrokup. Naravno, nemamo primedbi na učešće Partizana i Buducnosti u Evrokupu. Naprotiv, oni su to pošteno na košarkaškom terenu izborili i od srca im želimo da dostojno reprezentuju ABA ligu u ovom takmičenju. To se za Cedevita Olimpiju ne može reci.

Pavićević u svom saopštenju postavlja pitanje koga štiti ABA liga.

– Da li onu ekipu koja je posle pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu – stoji u Pavićevićevom saopštenju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime