pixabay.com
Ilustracija

Rusija je ponovo apelovala na Zapad da prekine da pumpa Ukrajinu oružjem, upozorivši da deo tog naoružanja, kao što su sistemi “stinger” mogu da padnu teroristima u ruke, a osim toga, sve to oružje ugrožava civilnu međunarodnu avijaciju.

„Ponovo pozivamo zemlje EU i NATO da prekinu besmisleno pumpanje neodrživog kijevskog režima najmodernijim naoružanjem kako bi se izbegli izuzetno veliki rizici po međunarodnu civilnu avijaciju i drugu saobraćajnu komunikaciju kako u Evropi tako i izvan nje“, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je sletelo skoro 50 vojno-transportnih aviona iz SAD, Britanije, Kanade, Poljske, Litvanije.

Ona je navela sa sistemi „stinger“, koje je Zapad dopremio u Ukrajinu, mogu da padnu u ruke teroristima.

„Nije moguće da organizatori tih isporuka nisu svesni narastajuće opasnosti da takvo visoko precizno naoružanje padne u ruke teroristima ne samo u Ukrajini nego i u Evropi u celini. Prelazak tog naoružanja na crno tržište i u ruke terorističkih mreža samo je pitanje vremena. Prenosni protivvazdušni sistemi predstavljaju veliku opasnost za civilnu avijaciju, a protivtenkovske navođene rakete za železnički saobraćaj i infrastrukturne objekte“, upozorila je Zaharova.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here