EPA
Sergej Rjabkov

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da će Moskva pronaći načine da snabdeva tržišta ruskim žitom i đubrivima uprkos sankcijama.

Rusija po pitanju stabilnog snabdevanja hranom na svetskom tržištu “neće zarđati“, ali Zapad mora da prestane da bude licemeran i da ukine sva ograničenja na izvoz iz Rusije, rekao je za RIA Novosti Rjabkov.

On je naveo da kontakti po tom pitanju postoje i da je Rusija spremna da pod određenim uslovima isporuči ovu deficitarnu robu na svetsko tržište.

“Kontakti se nastavljaju. Nisam siguran da možemo da razgovaramo o multilateralnom formatu za diskusije o ovim pitanjima. Ovde nije problem da li smo mi spremni da nešto isporučimo ili ne. Mi imamo potpunu spremnost na tom planu. I hrana i đubrivo, koji su takođe retka roba u savremenom svetu u ovom trenutku, dostupni su“, naglasio je Rjabkov.

Predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da je Rusija spremna da olakša izvoz ukrajinske pšenice preko Crnog mora, kao i isporuke ruskog đubriva, ako sankcije budu ublažene, saopštio je Kremlj.

SAD podržavaju izvoz ruskog žita zbog globalne krize hrane

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da administracija predsednika SAD Džoa Bajdena podržava izvoz ruskog žita i đubriva radi rešavanja rastuće globalne prehrambene nesigurnosti izazvane ratom u Ukrajini.

Tomas-Grinfild je rekla novinarima u sedištu UN u Njujorku da nema sankcija SAD na ruske isporuke žitarica i đubriva, ali je dodala da među kompanijama postoji mala nervoza i da se uzdržavaju od narudžbina, prenosi agencija AP.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Države su spremne da ponude garantna pisma osiguravajućim kompanijama i izvoznicima žitarica i đubriva kako bi se obezbedio izvoz preko potrebnih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije.

Tomas-Grinfild je navela da Bajdenova administracija veoma podržava napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se omogući izvoz žitarica iz Ukrajine železnicom i Crnim morem, kao i njegova zalaganja da ruska hrana i đubrivo imaju neograničen pristup globalnim tržištima.

Portparol UN-a Stiven Dudžarik saopštio je u utorak da je generalna sekretarka Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD), Rebeka Grinspan, posetila Moskvu u ponedeljak gde je imala konstruktivne razgovore s prvim potpredsednikom vlade Andrejem Belousovim o izvozu ruskog žita i đubriva.

Dodao je da je Grinspanova tim povodom u utorak bila u Vašingtonu na sastanku sa američkim zvaničnicima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here