EPA
Ruska mornarica

Dva ruska ratna broda prošla su danas kroz Bosfor, čime je Moskva, zajedno sa još 15 manjih brodova koji su uplovili u Crno more, pojačala svoje pomorsko prisustvo u tom regionu, u trenutku pogoršanih odnosa sa Zapadom i Ukrajinom.

Dva desantna broda klase “Ropuča” iz ruske Severne flote, prešla su Bosfor danas, a očekuje se da će još dva takva plovila, ovog puta iz ruske Baltičke flote, uskoro preći moreuz, potvrdio je Rojtersov izveštač iz Istanbula.

Novinska agencija RIA danas je izvestila da je 15 manjih brodova iz sastava ruske Kaspijske flotile završilo svoj prelazak u Crno more u okviru vežbe.

Kao dodatni znak pojačanih tenzija u regionu, Rojters navodi da je jedan brod sa logističkim kamionima i opremom za NATO snage u Rumuniji prošao kroz Bosfor u petak uveče.

Ovo pomorsko pregrupisavanje poklapa sa ogromnim nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine, koje je Moskva objasnila odbrambenom vojnom vežbom, a istovremeno je došlo da eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.

Rusija je takođe privremeno ograničila kretanje stranih ratnih brodova i drugih plovila u blizini Krima što je potez koji su osudili i Kijev i Vašington.

Odnosi Rusije sa Vašingtonom, koji je prošle nedelje otkazao razmeštanje dva svoja ratna broda u Crno more nakon žestokih ruskih protesta, nalaze se na najnižem nivou posle Hladnog rata, a Moskva je juče proterala 10 američkih diplomata u znak odmazde zbog nedavnog proterivanja istog broja ruskih diplomata iz SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here