Moskva: Imamo sredstva za brz i operativan odgovor na pretnje američkih raketa

sputniknews.com, Vestionline
0
pixabay.com

“Rusija uveliko priprema odgovor na američka ispitivanja rakete srednjeg dometa”, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

– U toku je međuresorni rad, on nije završen, ali je, ipak, prilično uznapredovao. Glavno je da Rusija ima odgovarajuća vojno-tehnička sredstva koja omogućavaju da se prilično operativno pronađe adekvatan odgovor na svaku pretnju povezanu s ispitivanjem raketa, uz mogućnost njihovog razmeštanja u raznim geografskim oblastima – rekao je Gruško.

Gruško je dodao da će na svako ispitivanje raketa Rusija „dati odgovarajući vojno-tehnički odgovor“ i da će njena bezbednost biti pouzdano zaštićena.

– Istovremeno, potvrdili smo nekoliko puta, kako u bilateralnim kontaktima s našim partnerima, tako i u okviru nedavnog zasedanja Saveta Rusija – NATO, da dok god američka sredstva srednjeg dometa ne budu razmeštana u određenim regionima sveta, uključujući Evropu, mi ćemo se takođe uzdržavati od takvog koraka – dodao je Gruško.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da ispitivanje rakete, sprovedeno 18. avgusta u SAD, potvrđuje da Vašington razvija oružje koje je bilo zabranjeno Sporazumom o likvidciji raketa srednjeg i kratkog dometa (prestao da važi 2. avgusta).

Putin je rekao da Rusija ne namerava da se upušta u trku u naoružanju i naredio Ministarstvu odbrane, Ministarstvu inostranih poslova Rusije i drugim resorima da pripreme mere za simetričan odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here