pixabay.com
Moskva

Kremlj je ocenio da potencijalna američka isporuka raketa dužeg dometa Ukrajini neće “promeniti tok događaja” i rekao da Rusija nastavlja ofanzivu kolika god bila cena.

Snabdevanje Ukrajine raketama dometa do 150 kilometara vodilo bi ka pojačanju tenzija, ka povećanju nivoa eskalacije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To će od nas tražiti dodatne napore, ali neće ništa promeniti u toku događaja, specijalna vojna misija će se nastaviti“, naglasio je on.

Ukrajina mesecima traži stotine modernih teških tenkova, rakete dometa većeg od 100 kilometara i borbene avione da bi mogla da vodi kontra-ofanzive i povrati ukrajinske teritorije koje je Rusija okupirala.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da će razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim o potrebama Ukrajine u oružju.

Ukrajina je navela da su joj portrebne rakete velike preciznosti dometa preko 100 kilometra da može da uništi ruske linije snabdevanja i skladišta municije, kao jedini način da Kijev prevlada svoj nedostatak ljudstva i oružja.

Zapad je do sada odbio da isporuči te sisteme iz straha da se ne bi izazvala nova ruska eskalacija.

S druge strane, posle dugog oklevanja Evropljani i Amerikanci su odobrili isporuku savremenih teških borbenih tenkova, mada je za sada njihov broj manji od onog koji traži Kijev.

Rusija navodi da američke i evropske isporuke Ukrajine pokazuju da je Zapad proglasio posredni rat Moskvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here