pixabay.com
Moskva

Rusija će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde ako Finska uđe u NATO, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ulazak Finske u NATO naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Napominje se da će ulazak Finske u NATO biti i direktno kršenje međunarodno-pravnih obaveza te zemlje koje proističu iz Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine i Ugovora između Rusije i Finske iz 1992. o osnovama odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da je “politika vojnog nesvrstanosti decenijama služila kao osnov stabilnosti u severnoevropskom regionu”, a da je “uloga vojnog faktora je svedena na nulu”. U saopštenju se izražava uverenje da je “cilj NATO jasan – da se nastavi širenje ka granicama Rusije i da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji”.

“O tome zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, presudiće istorija”, zaključuje se u saopštenju.

2 COMMENTS

  1. od kad je taj zgoljavi amer na vlasti glavni incijator rata u…….rani nato sukobe sa rusijom scenario sa ukrajinom druga marioneta amera pretnja za rusiju treca marioneta bice svedjani zapaljivnaje vatre na zapadu granice rusije i odavno vatra je dogovorena

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here