“Moskva ne isključuje novo zaoštravanje sa Amerikom”

0

“Moskva ne isključuje mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa sa Amerikom, ukoliko ne budu uloženi dodatni napori za njihovu normalizaciju”, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa zamenicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland u Moskvi.

– Postoji potencijal za novo zaoštravanje ukoliko ne uložimo značajne dodatne napore u cilju normalizacije odnosa – rekao je Rjabkov.

Razgovori sa Nulandovom u Ministarstvu spoljnih poslova su trajali oko da sata, a Rjabkov ih je opisao kao krajnje otvorene.

– Razgovor je bio koristan ali nema slaganja pozicija dve strane. Amerikanci nemaju sluha za našu logiku, naše zahteve. Ali, bez obzira na to, razgovor je bio koristan – naveo je on.

Rjabkov je rekao i da Rusija ne isključuje ni opciju zamrzavanja rada ruske diplomatske misije u Americi, mada bi želela da izbegne taj scenario.

– Želeli bismo da to izbegnemo. Ali ne možemo da isključimo takav scenario u najgorem slučaju – rekao je on.

S tim u vezi kao glavno pitanje postavljeno je pitanje funkcionisanja diplomatske misije i problema sa izdavanjem viza, a prema rečima ruskog diplomate, napredak nije postignut.
Međutim, planirane su nove konsultacije na tu temu.

Rjabkov je rekao i da Ukrajina nije bila na dnevnom redu njegovih razgovora s Nulandovom.

Nulandova je sa svoje strane rekla da je sa Rjabkovom razgovarala o bilateralnim odnosima.

– Drago mi je da sam opet u Rusiji i da se bavim našim bilateralnim odnosima – rekla je novinarima posle sastanka.

Ukrajina na dnevnom razgovora Nulandove u Kremlju?

U Kremlju su danas saopštili da postoji mogućnost da se tema Ukrajine nađe na dnevnom redu razgovora Nulandove i Dmitrija Kozaka, zamenika šefa administracije predsednika Rusije.

Amerika je izbacila određena lica sa sankcionog spiska kao zamenu za saglasnost ruskih vlasti za posetu zamenice državnog sekretara SAD, a Rjabkov je danas precizirao da je američku vizu dobio vršilac dužnosti zamenika direktora Odseka MIP za neširenje i kontrolu naoružanja Konstantin Voroncov.

Viktorija Nuland se smatra za jednog od najvećih specijalista po pitanju Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a u prethodnoj vlasti pod rukovodstvom Donalda Trampa ona je vršila takođe funkciju pomoćnika državnog sekretara ali za Evropu i Evroaziju.

Njena poseta Moskvi pada četiri meseca nakon samita šefova država, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, u Ženevi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here