EPA/Maxim Shipenkov

Inicijativa Evropske unije o ograničenju cene gasa u suprotnosti je sa zakonima tržišta i dovešće do njihove degradacije, izjavio je za Sputnjik ambasador za specijalne naloge Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Sentjurin.

– Mogu postojati različite sulude ideje po tom pitanju, a to su, svakako, mere koje se ne mogu podvesti pod tržišne. Ovo su sredstva koja su usmerena protiv tržišta. Po mom mišljenju, sve ovo dovodi do toliko negativnih posledica kao što je degradacija tržišta. Odbijanje, kršenje međunarodnog prava – ocenio je diplomata.
Prema njegovim rečima, slične inicijative destabilizuju tržišta, povećavaju nivo neizvesnosti.
Očekuje se da će ministri energetike članica EU danas razmotriti pitanje maksimalne cene prirodnog gasa.
Prethodno, ministri energetike zemalja Evropske unije na sastanku u Briselu nisu mogli da usaglase ograničenje cene gasa i odlučili su da to pitanje ponovo razmotre 19. decembra.
Evropska komisija je u novembru pripremila privremeni mehanizam korekcije tržišta gasa radi obuzdavanja velikih skokova njegove cena.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata da Moskva ništa neće izvoziti u inostranstvo, ukoliko to bude suprotno njenim interesima.

1 COMMENT

  1. Nikad kupac nije određivao cijenu koštanja pa neće ni sad,da vidim hoće li im SAD dati plin po tim cijenama ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here