EPA-EFE/ILIYA PITALEV
Ruski tenk "Terminator"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala je tvrdnje Vašingtona da Moskva navodno koncentriše trupe na granici sa Ukrajinom.

Ona je skrenula pažnju da se, za razliku od jedinica američke vojske koje organizuju vojne vežbe na Crnom moru, premeštanje ruskih trupa odvija na sopstvenoj teritoriji.

– U blizini Ukrajine nema suvišne koncentracije snaga i sredstava – rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je dodala da Moskva ne isključuje mogućnost da izjave NATO-a o pojačanoj vojnoj aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom imaju za cilj da prikriju i opravdaju aktivnosti alijanse u blizini ruskih granica.

Zaharova je podsetila na brodova NATO-a na Crnom moru i dodala da se nada „da u Vašingtonu postoji zdrav razum“, istakla je diplomata.

– Ovo je, naravno, otvoreni pokušaj da se testira ruska reakcija, pojačaju tenzije u crnomorskom regionu… Sve se to uklapa u koncept obuzdavanja, stvaranja nekih veoma agresivnih situacija, destabilizacije situacije uopšte… Sve to dovodi do smanjenja predvidljivosti i ozbiljno povećava rizik eskalacije. Želimo da se nadamo da u Vašingtonu postoji zdrav razum i da će, ako postoji, prevladati nad neodgovornim planovima za postizanje dominacije na Crnom moru – istakla je ona.

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je u ponedeljak da Sjedinjene Američke Države prate zabrinjavajuća kretanja ruskih vojnih snaga duž granice sa Ukrajinom. Portparol Pentagona dodao je da neće detaljnije komentarisati ovu situaciju, pozivajući se na to da ne želi da objavljuje obaveštajne podatke.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je informacije zapadnih medija o „planovima Rusije da izvrši invaziju na teritoriju Ukrajine“ nazvao „praznim i neosnovanim“ podizanjem tenzija. On je naglasio da premeštanje ruskih oružanih snaga preko teritorije Rusije nikoga ne bi trebalo da zabrinjava, jer Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

Ranije je Šesta flota američke mornarice saopštila da je vodeći komandni brod „Maunt Vitni“ krenuo ka Crnom moru radi izvođenja zajedničkih operacija sa snagama NATO-a. Na brodu se nalazi osoblje iz štaba Šeste flote američke mornarice i komande pomorskih udarnih snaga i snaga za podršku NATO-a.

1 COMMENT

  1. Samo napred kauboji, iznenadjenje ceka i nema te sile iza koje mozete da trazite spas. Izgleda da vidite svoj pad i da zelite skratiti sopstvenu agoniju. Trazili ste, sad srcite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here