wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

“Sistemi S-400 uskoro će se isporučivati ne samo Turskoj, nego i drugim zemljama u regionu”, izjavio je predsednik Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Leonid Slucki.

– Turska je prva lasta. Sigurno će se u regionu pojaviti drugi S-400 i još savremeniji ruski sistemi naoružanja. Mi ćemo tesno sarađivati, a obim saradnje je veoma veliki. Uveren sam da moramo širiti ovu saradnju na svaki mogući način. Postoje veoma važne i ozbiljne zemlje, koje tvrde da imaju slične potrebe, koje će, naravno, biti zadovoljene – rekao je Slucki.

Prema njegovim rečima, isporuke će se vršiti, i to u bliskoj budućnosti.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka ruskih S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri divizije S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Deo će Turska platiti samostalno, a jedan deo pomoću kredita koji će dobiti od Rusije.

Kupovina najnovijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i SAD. Vašington je zahtevao da Ankare odustane od kupovine ruskih sistema i da umesto njih nabavi američke sisteme „Patriot“, ali Turska nije želela kompromis.

2 KOMENTARA

  1. Kauboji ce pokusati da zabrane slobodnim zemljama kupovinu i prtiti, jer njihovo zastarelo i manje efikasno oruzje gubi potencijalne kupce. Krenulo je, gube dominaciju. Svet se raduje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime