Provincije na severu Avganistana ubrzano se pretvaraju u novo žarište kao posledica povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Talibani već kontrolišu skoro čitavu granicu sa Tadžikistanom a međunarodne terorističke organizacije jačaju svoje pozicije u tom delu zemlje, upozoravaju u Moskvi.

– Posledice ubrzanog povlačenja američkih snaga i zemalja NATO iz Avganistana postaju očigledne: ranije relativno mirne provincije na severu velikom brzinom se pretvaraju u novo ‘žarište’. Talibani kontrolišu praktično celu granicu sa Tadžikistanom. Brojne terorističke organizacije, konkretno DAEŠ i delovi Al Kaide jačaju svoje pozicije – rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

On upozorava na grupisanje stranih terorista iz zona borbenih dejstava na Bliskom istoku i severu Afrike.

– U toku je aktivna faza vrbovanja među doseljenicima iz zemalja centralne Azije od strane terorističkih organizacija. Proizvodnja narkotika obara rekorde – naveo je Rudenko i naglasio da degradacija situacije u Avganistanu koja neprekidno traje predstavlja direktnu pretnju po region.

Rudenko je ponovio stav Rusije da će u slučaju potrebe preduzeti mere da se ne dozvoli agresija na Tadžikistan i da se zbog toga u ruskoj vojnoj bazi u toj zemlji izvode planirane i neplanirane vojne vežbe.

Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban” koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban” su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime