EPA/AHMED YOSRI
Sergej Lavrov

Moskva odbacuje primedbe SAD u vezi s narušavanjem odredbi Konvencije o biološkom oružju kao neosnovane i neodržive. To je novi pokušaj Vašingtona da skrene pažnju međunarodne zajednice sa sopstvene neprikladne delatnosti u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom izveštaja SAD o kontroli nad naoružanjem.

Krajem juna Stejt department je objavio izveštaj o poštovanju sporazuma u sferi kontrole nad naoružanjem. U odeljku posvećenom poštovanju odredbi Konvencije o biološkom oružju navedeno je da su SAD godinama zabrinute zbog odnosa Rusije prema tim odredbama.

U izveštaju se tvrdi da Rusija navodno nije ispunila obaveze u vezi s uništavanjem ili promenom namene objekata za proizvodnju biološkog oružja.

„Delatnost Rusije u medicinsko-biološkoj sferi ima isključivo mirovni karakter i u potpunosti je u skladu s obavezama iz Konvencije o kontroli biološkog oružja. To potvrđuju, pre svega, svakodnevni dokazi koje naša stana dostavlja u okvirima mera učvršćivanja poverenja u skladu sa Sporazumom“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je navelo da su spekulacije američke strane „novi pokušaj da skrene pažnju međunarodne zajednice sa sopstvene netransparentne i neprikladne delatnosti u toj osetljivoj oblasti“.

„Neosnovane primedbe SAD na račun Rusije u vezi s eventualnim narušavanjem odredbi Sporazuma o kontroli biološkog oružja na osnovu nedokazanih nagađanja o navodnoj uzajamnoj vezi sovjetskog biološkog programa i istraživanja koje naša zemlja sprovodi u oblasti mikrobiologije su potpuno neodržive“, naglašeno je u saopštenju.

Konvencija i zabrani ispitivanja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteriološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju bila je prvi međunarodni sporazum koji je zabranio određene vrste oružja za masovno uništenje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije izjavio da SAD praktično same blokiraju stvaranje verifikacionog mehanizma za kontrolu nad biološkim oružjem.

1 COMMENT

  1. oni to moraju da drugog optuzu jer su veliko sranje napravili
    po svetu sa bioloskim sredstvima tako da ispadne da oni nisu
    krivi jer je to njihova demokratija kao dahie te tuze daihe ti
    sude!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here