Most Vlasima do zavičaja

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Da se vratimo u maticu: Saša Stanojević u redakciji "Vesti"

Krajem januara 2018. u Registar političkih stranka u Srbiji, kao 119. partija upisana je Vlaška stranka Most i to kao stranka nacionalne manjine.

Ova partija sada namerava da formira i odbore u dijaspori, a za to je zadužen Saša Stanojević koji više od 20 godina radi u Frankfurtu. On je već nekoliko godina često na relaciji Frankfurt-MInhen-Zlatibor-Požarevac, gde je i predsednik gradskog odbora stranke.

Stanojević je bio gost redakcije “Vesti” i predstavljajući partiju kojoj pripada istakao da je Vlaška stranka Most, pre svega, stranka pripadnika vlaške nacionalne manjine, ali i svih građana, pripadnika svih socijalnih slojeva, nacionalnih i verskih opredeljenja koji su svoj život vezali za istok Srbije. Sedište stranke je u Petrovcu na Mlavi, a predsednik stranke je Slobodan Perić.

Prema Stanojevićevim rečima dijaspora je za ostale stranke bila samo adut koji su do sada stavljali na sto samo po “potrebi”.

– Vlaška stranka Most je prva stranka koja ima kompletan program za dijasporu uključujući i otvaranje kancelarija širom Evrope. Za osnovni cilj smo postavili zaustavljanje odliva stanovništva kao i povratak našeg naroda (svih starosnih doba) u maticu. To je jedino moguće kroz stvaranje društvenih, socijalnih i ekonomskih uslova. Poboljšanjem tih uslova i povratkom stanovništva na svoja ognjišta učvrstili bi stub koji se zove država. Konkretno, istočna Srbija je poluprazna, a poražavajuća posledica toga je da nas ima više u inostranstvu nego u matici – naglašava Stanijević, koji je svoju decu već vratio na školovanje u otadžbinu.

Prema njegovim rečima u Srbiji stranka ima gradske odbore u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Velikom Gradištu, Golupcu, Boru, Zaječaru, Boljevcu, Zlotu, Svilajncu, Žabarima, Malom Crniću, Žagubici.

– Radimo na formiranju mesnih odbora po selima tako da do redovnih izbora imamo kompletnu stranačku strukturu. Ali takođe planiramo otvaranje centrale za Evropu sa sedištem u Frankfurtu na Majni. Takođe, nameravamo u što kraćem periodu da pokrijemo Minhen, Štutgart, pokrajinu Severnu Rajnu Vestefaliju, kao i Austriju, Švajcarsku, Francusku, Italiju i posebno Skandinaviju gde takođe živi veliki broj naših sugrađana. Zato pozivamo sve zainteresovane za saradnju i realizaciju našeg političkog programa da nam se pridruže.

Kontakt

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu da ostvarimo zajedničke ciljeve mogu da se obrate centrali u Petrovcu na Mlavi, na telefone +381603143007 i +381691975906, predsedniku Slobodanu Periću. Mogu i direktno da se jave na telefonu Nemačkoj +481777172812 (Viber, WhatsApp) ili na telefon u Srbiji +38162300800 i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Želimo da odlučujemo

Prema podacima iz Registra političkih stranaka, Most je peta registrovana stranka vlaške nacionalne manjine. Saša Stanojević kaže da za razliku od ostalih partija Vlaška stranka MOST ima za cilj da aktivno učestvuje u vlasti, a samim tim bude i faktor odlučivanja, a ne samo pasivno telo zarad statistike.

– Da bi se promenilo okruženje i ambijent u kome žive Vlasi , od čega će i svi ostali sugrađani imati korist, moramo imati moć odlučivanja.