Moto GP: Markes odbranio titulu

Odbranio titulu: Mark Markez

 

Lorenco je trijumfovao na stazi „Tvin Ring Motegi“ ispred Markesa, koji je titulu odbranio zahvaljujući tome što je kroz cilj prošao ispred timskog kolege Danija Pedrose i Valentina Rosija na Jamahi.

 

Njima dvojici se na podijumu pridružio ’Doktor’, koji se tako izjednačio sa Pedrosom u generalnom plasmanu, ali će se njih dvojica na poslednje tri trke boriti za drugo mesto sa Lorencom. Markes tri trke pre kraja sezone ima 82 boda više o Rosija i Pedrose, dok je Lorenco samo tri boda iza.

 

Markes je zahvaljujući drugom mestu već u Japanu postao najmlađi dvostruki svetski šampion u istoriji i prvi vozač koji je uspeo da odbrani titulu posle Rosija u najjačoj klasi. Takođe, mladi Španac je prvi posle Kenija Robertsa koji je u svoje prve dve sezone u kraljevskoj klasi osvajao titule, 1978. i 1979. godine.

 

Mladi Španac je u februaru ove godine napunio 21 godinu, a u Motegiju, na Hondinom domaćem terenu došao je do svoje četvrte titule svetskog šampiona, pošto je prethodno po jednom bio najbolji u klasi do 125 kubika, 2010. godine, i kategoriji Moto 2, 2012. godine.

 

Samu Veliku nagradu Japana u potpunosti je obeležio Lorenco, koji je vozio sjajno od samog starta, kada je poveo Rosi. Španac ga je pretekao u petom krugu i od tada se nije osvrtao, dok je ’Doktor’ neko vreme vodio veliku borbu sa Markesom, ali na kraju nije mogao da mu uzvrati i odloži odluku o šampionu. Lorenco je, inače, u Japanu postao prvi vozač koji je pored Markesa ove sezone trijumfovao više od jednog puta, i to pošto je do prve pobede ove sezone došao pre samo dve nedelje u Aragonu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime