Tanjug
Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da bi do kraja avgusta broj zaraženih koronavirusom mogao značajno da se smanji, ako bi građani nastavili ozbiljno da primenjuju mere.

– To znači da sa nekim blagim optimizmom možemo očekivati, ako bi ovako nastavili, ja sam siguran bar 15, 20 dana, da bi mi do kraja avgusta mogli da dođemo na jedan nizak nivo dijagnostike novih slučajeva oboljenja. Možda sam ja previše optimista, ali stvarno to mislim, ako bi se svi tako ponašali na dalje, uključujući i mlade i stare, onda bi mogli doći do situacije da imamo samo sporadične slučajeve – rekao je Tiodorović.

On navodi da je njegov utisak pozitivan, jer smatra da se građani mnogo ozbiljnije ponašaju, da su shvatili da nema šale i da je primetno da sve više poštuju mere.

Napominje da su ovo ključni dani kada tako treba i da nastave da se ponašaju, da nose maske u zatvorenom, ali i na ulici ukoliko su u nekoj većoj gužvi i ne mogu da budu na distanci.

Poslednjih desetak dana i u Nišu je povoljnija epidemiološka situacija, jer je veći broj otpusta, nego prijema u Kliničkom centru, a manje je i prvih pregleda u kovid ambulantama.

Tiodorović kaže i da među obolelima u Nišu ima sve manje Nišlija, da se taj broj kreće od 15 do 25 odsto u odnosu na broj hospitalizovanih u Kliničkom centru.

Takođe navodi da se povoljnija situacija vidi i po broju prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja koji je sve manji.

– Prema podacima iz Doma zdravlja i u jednoj i u drugoj kovid ambulanti je značajno pao broj prvih pregleda, ima pregleda drugih, dnevno i po 200, 300, ali to su ljudi koji dolaze na kontrole. Nama je bitno da ovi prvi pregledi ne prelaze 30 do 50, a to je značajno manje u odnosu na ono što smo imali pre 15, 20 dana kada je bilo i 200, 300 prvih pregleda – kaže Tiodorović.

Niš je inače na trećem mestu po broju građana koji su u samoizolaciji, prema zvaničnim podacima, i u kućnom karantinu zbog virusa je 416 gradana, dok je juče na lečenju bilo 252 pacijenata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime