pixabay.com

Trudimo se da negujemo kožu, a onda zaboravimo da pogledamo koliko traje šminka koju svakodnevno nanosimo na lice.

Na bočicama šminke nije napisan rok onako kako smo to navikli da viđamo na drugim proizvodima. U ovom slučaju rok se nalazi uglavnom na deklaraciji koja je na poleđini pakovanja. Videćete simbol male otvorene kutije sa brojevima 3, 12, 18 i 24. Oni upravo označavaju koliko meseci možete koristiti šminku od dana kada proizvod otvorite.

Rok trajanja šminke prema mesecima:

Maskara

S ozbriom na to da je maskara proizvod koji najčešće otvaramo (kada nemamo vremena za svu šminku istaknemo bar trepavice) ona će nam najkraće i trajati jer prilikom svakodnevnog otvaranja ulazu vazduh i razne bakterije koje ne bi smele da se nađu na našim očima. Maskaru ne bi trebalo koristiti duže od 3 meseca.

Olovka za oči

Olovke imaju dug vek trajanja, čak do 2 godine. Trebalo bi da izdvojite nekoliko sekundi i narežete je pre svakog nanošenja, na ovaj način se moguće nečistoće otklanjaju, a i lepše ćete je naneti.

Tečni ajlajner

Ne bi ga trebalo korisiti nakon 6 meseci od otvaranja. On se ne narezuje, otvara se stalno, tako može da pokupi bakterije, a s obzirom na to da su oči osetljive, ovde posebno treba obratiti pažnju na rok trajanja.

Tečni puder

Pudere u tečnom stanju nakon 12 meseci treba da bacite, mada se oni uglavnom potroše i mnogo pre toga. Ukoliko je promenjena njegova tekstura i miris, mesto mu je u kanti.

Kameni puderi, rumenila, bronzeri i senke za oči

Uz pravilnu upotrebu ove vrste šminke mogu trajati i do 2 godine. To podrazumeva da redovno čistite četkice kojima ih nanosite. Na ovaj način sprečićete širenje bakterija sa četkica na šminku.

Karmini

Karmine svi najduže čuvamo. Često kupimo neke nijanse koje namažemo nekoliko puta i zaboravimo ih. Ako stoje duže od godinu dana njih definitivno treba baciti. Neotvoren karmin može trajati i do tri godine, ali čim otvorite rok trajanja se smanjuje. Godinu, godinu i po dana od otvaranja je optimalno za korišćenje.

Sjajevi za usne

Oni traju kraće od karmina zbog teksture. Nemojte ih koristiti duže od 12 meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here