EPA/Chris Ratcliffe
Si Đinping

Tajvanska predsednica Tsai Ing-ven poručila je danas Kini da vojni konflikt nije odgovor, ali je Peking uzvratio oštrim upozorenjem da će, ako Tajvan bude prešao bilo kakvu crvenu liniju, to dovesti do “katastrofe velikih razmera”.

“Moramo podsetiti vlasti u Pekingu da ne procenjuju pogrešno situaciju i da spreče ekspanziju vojnog avanturizma”, rekla je danas Tsai u svom govoru povodom Nove godine.
Tajvan navodi da je nezavisna zemlja i u više navrata je ponovio da će braniti svoju slobodu i demokratiju, navodi Rojters.

Kineski predsednik Si Đinping u petak je poručio da je ujedinjenje sa Tajvanom aspiracija koju dele narodi sa obe strane Tajvanskog moreuza.

– Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ujedinjenja – poručio je portparol Kancelarije za pitanje Tajvana u Pekingu Džu Fenglian.

“Ako bi, međutim, separatističke snage koje teže nezavisnosti Tajvana nastavile da provociraju, ili prešle bilo koju crvenu liniju, mi bismo morali da preduzmemo odlučne mere”.

Težnja za nezavisnošću gurnula bi Tajvan u “duboki ambis” i dovela do “katastrofe velikih razmera”, dodao je Džu.

1 COMMENT

  1. JA KOJI STRAH OD KINEZA!! ZIVITE U STRAHU OD KINEZA KUKALA VAM MAJKA KAD TAD CE TE NAJE*ATI. ZIVJELA SLOBODA OD TIRANIJE KINEZA! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here