commons.wikimedia
Kalinjingrad

Rusija je zabrinuta saopštenjem o mogućoj zabrani tranzita beloruske robe kroz Litvaniju jer bi to moglo da utiče na snabdevanje Kalinjingradske oblasti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u vezi sa nacrtom zakona o uvođenju sankcija protiv Belorusije koji se razmatra u Litvaniji.

– Sigurni smo da bi to bio ćorsokak koji bi mogao da pogodi snabdevanje Kalinjingradske oblasti, kao i da negativno utiče na ekonomiju, socijalni status i kvalitet života stanovništva tog regiona Ruske Federacije – objasnila je portparolka.

Prema rečima Zaharove, ukoliko te mere budu donete, takav potez neće biti ignorisan.
Ona je pozvala partnere Moskve da ne idu putem podrivanja ekonomskih veza, već normalizacije situacije.

Rusija takođe apeluje da se u potpunosti ispune međunarodne obaveze za tranzit robe u Kalinjingradsku oblast i iz nje.

– Konkretno, rusko-litvanski međuvladin sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju iz 1993. godine i drugi sporazumi – dodala je Zaharova.

Ranije je saopšteno da litvanski izvoznici ne mogu da izvoze svoje proizvode preko kineske carine jer su vlasti Kine isključile Litvaniju iz carinskog registra.

3 COMMENTS

  1. Kakve gluposti, Litvanija je geografski pojam i ne zna sa kakvom se vatrom igra. Kao drzava ce postojati samo dok je kauboji stite.

  2. Калининград није довољан Русима за контролу нео нациста северне Европе. У сред Балтичлог мора, налази се острво Готланд, некад насељено Србима, на одличној стратешкој локацији. Савет безбедности Уједињених Нација мора доделити то острво Русима на 100 година у циљу очувања мира целе Европе. Готланд данас припада Шведској, која би ово прихватила оберучке баш због личних проблема са нео нацизмом.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here