Lična arhiva
Ivo Andrić

Jubilarna, peta međunarodna konferencija „Beogradski kontrapunkt“, koju organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, biće održana 22. juna. Ovogodišnja konferencija posvećena je obeležavanju 60. godišnjice Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a njeni učesnici potražiće odgovor na pitanje „Kuda dalje?“

– Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo pitanjem ‘Kuda dalje?’ – o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova – naveli su organizatori konferencije.

Na skupu će učestvovati književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije Elizabeta Šeleva, pisac i akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Andrićeve zadužbine, pesnik i esejista iz Hrvatske Đorđe Matić, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu u Londonu Zoran Milutinović.

Specijalni gost skupa je profesor Darko Tanasković, ugledni orijentalista, diplomata i bivši ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku.

Pozdravnu reč učesnicima konferencije uputiće ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Konferencija će biti održana u onlajn formi, a prenosiće se na fejsbuk stranici i jutjub kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

„Beogradski kontrapunkt“ je prvi put održan 2017. godine i do sada su na njemu učestvovala 24 gosta iz 14 zemalja. Konferencija se organizuje u saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja Srbije i okuplja umetnike i mislioce iz raznih delova sveta.

1 COMMENT

  1. „Kuda dalje?“ Само нам фале културни радници, стихосклепци, кафанске певачице, тенисери фудбалери, Титови пионири… да нам одговоре на то питање.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here