Tanjug/AP

Putin vodi rat protiv Ukrajine, a Evropa od Putina i dalje kupuje energente, pre svega gas. Može li Nemačka uopšte da izdrži bez ruskog gasa? Stručnjaci se po tom pitanju ne slažu.

Grupa stručnjaka Nacionalne akademije nauka Leopoldina objavila je još početkom marta da bi nemačka ekonomija mogla da izađe na kraj sa posledicama kratkoročnog prestanka dostave ruskog gasa, piše Dojče vele.

Ekonomista Ridiger Bahman sa američkog Univerziteta Notr Dam, nedavno je u intervjuu za list “Tagesšpigel” rekao da bi u Nemačkoj itekako bio moguć i embargo na uvoz ruskog gasa. On je, kaže, zajedno sa ekonomistima različitih smerova izračunao moguće posledice.

Pad BDP

Na osnovu njegovih pretpostavki postoji “detaljni model za 40 zemalja, koji uključuje globalne trgovinske veze i uvažava input-output na nivou pojedinih sektora”. Prema tom modelu, obustavljanje od uvoza ruskog gasa uticalo bi na pad BDP do tri procenta. Poređenja radi, zbog zatvaranja tokom pandemije 2020. nemački BDP pao je za pet odsto.

– To bi naravno bio ogroman pad, ali to nije ništa što ne bi moglo da se amortizuje ekonomsko-političkim merama, pa čak i kada bi šteta bila dvostruko veća – smatra Bahman. On pritom ukazuje na činjenicu da bruto novostvorena vrednost onih privrednih grana koje su bile zatvorene tokom korona-krize nije manja od onih grana koje su sada pogođene, pogotovo hemijska industrija.

Gubitak velikog broja radnih mesta

A iz te privredne grane odmah je stiglo upozorenje da bi, ako ne bude kompenzacija, mogao da bude izgubljen veliki broj radnih mesta, kažu u sindikat “IG – rudarstvo, hemija, energija”. Ukoliko bi morala da se “ugasi” proizvodnja u postrojenjima hemijske industrije u Nemačkoj, proizvodi te privredne grane nedostajali bi u mnogim sektorima ekonomskog života u Nemačkoj, na primer u farmaceutskoj ili građevinskoj industriji.

Zabrinutost stiže i iz železara. “Bez zemnog gasa iz Rusije trenutno nije moguća proizvodnja čelika”, upozorilo je još prošle nedelje Udruženje proizvođača čelika. Čelik je sirovina bez koje je nezamisliv proces stvaranja dodatne vrednosti u gotovo kompletnoj privredi. Bez uvoza energenata iz Rusije moguće je obustavljanje proizvodnje u železarama, a to bi onda moglo da rezultira naglim padom proizvodnog obima u Nemačkoj – i EU.

Upozorenja stižu i iz metalske i elektroindustrije. Takav potez bi “kratkoročno doveo do toga da nema na raspolaganju toplote potrebne za proizvodne procese u prerađivačkoj industriji”, upozorava šef Udruženja metalske industrije Oliver Cander. “Mi bismo u veoma kratkom vremenskom periodu obustavili proizvodnju u brojnim područjima”, naglašava. Na primer u industriji prehrambenih namirnica, mesnoj ili hemijskoj industriji.

Kako uštedeti energiju

Moric Šularik, ekonomista sa Univerziteta u Bonu, u okviru jedne studije izračunao je da bi Nemačka mogla da podnese embargo na uvoz gasa. A BDP bi, prema toj računici, mogao da opadne između 0,5 i tri odsto

– Mi uvozimo otprilike polovinu gasa iz Rusije preko gasovoda. To ne može kratkoročno da se kompenzuje – kaže on u intervjuu za nedeljnik “Frajtag”.

Gas se u podjednakoj meri koristi u domaćinstvima za grejanje i u industriji, gde se takođe koristi za generisanje toplote. Šularik smatra da bi ograničenja u potrošnji gasa mogla da pomognu da se u perspektivi odustane od ruskog gasa, na primer snižavanjem temperature grejanja u stanovima, sanacijom zgrada i uz pomoć veće efikasnosti u korišćenju energije.

Sudeći po navodima Saveznog udruženja energetske i vodoprivrede (BDEW), potencijal uštede energije u privatnim domaćinstvima iznosi oko 15 odsto potreba za gasom, u sektoru trgovine ili usluga oko deset, a u industriji dodatnih osam procenata. Najveći potencijal za uštede vidi se kod snabdevanja strujom, gde bi moglo da se uštedi i do 36 odsto potrošnje gasa.

Ahim Vambah iz Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) u Manhajmu međutim upozorava: “Takav energetski embargo bio bi jedinstven u istoriji i imao bi znatne efekte na konjunkturni razvoj.” A bilo bi i političkih posledica – setimo se samo “žutih prsluka” u Francuskoj, dodaje Vambah.

Bez obzira na sve nesigurnosti, prošlog petka veći broj aktuelnih i bivših visokopozicioniranih zvaničnika iz privrede, politike i nauke u Nemačkoj i inostranstvu u otvorenom pismu zatražili su od savezne nemačke vlade da “zaustavi finansiranje rata”, odnosno da pod hitno uvede embargo na rusku naftu i gas.

2 COMMENTS

  1. Ha ha samo da se smejemo Nemackum nazcnicima na koji nacin da ne zivim na Zapadu Pa da vam poverujem ali to su ciste lazi Americkih laznih naucnika.

  2. Тај ” детаљан модел …” овог навијачког мудријаша што прича причу изгледа овако:
    Еу увози 350 милијарди кубика. ( Немачка око 80 )
    Убедљиво највише од свих би могла да прода Америка ( цене да не помињимо 😏 ) и то одмах 15 милијарди , а до 2030 год. редовно 50 …каже Бајден. Аха , добро . А где је још 300 милијарди кубика !? 🤔
    Остало питање да виси изгледа у Теслином Етру. 🌀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here