pixabay.com

Koliko puta ste čuli da je neko doživeo “slatku smrt” – preciznije, da je umro tokom seksa (obično s nekom mlađom i slađom) od srčanog zastoja. Niste jednom, sigurno… ali, ima li u tome bar zrnce istine?

Naučnici s instituta za bolesti srca “Cedars-Sinai” pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja u pitanju bili muškarci.

Rezultati su predstavljeni na skupu Američkog udruženja za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije Samit Ču kaže da se radi o prvom istraživanju o uticaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da “pumpa” krv, a osoba koju pogodi gubi svest i prestaje da diše. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira.

Statistike pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice, jer svaki minut bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može da bude i blaži. Poznato je da seks može doprineti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala.

Po istraživanju doktora Čua i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovečni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se takođe pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta, iako su njihovi partneri bili prisutni u momentu napada.

– Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da posmatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, nezavisno od okolnosti u kojima se nalaze – rekao je Ču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here