Na stadionu Udinezea u Udinama (20.45 časova) Nemačka i Španija igraju u finalu Evropskog prvenstva za mlade.

Od pokretanja šampionata Starog kontinenta za igrače do 21 godine (1978) prvi put će se desiti repriza finala od prethodni put, a Španija, koja je pre dve godine poklekla u Poljskoj s 1:0, igra da izbegne sudbinu Istočne Nemačke, jedinog dvostrukog uzastopnog finaliste bez trijumfa (1978, 1980).

Mladi “panceri” i mlada “crvena furija” zaista i jesu pokazali najviše na takmičenju na Apeninima, a jedan igrač se ubedljivo izdvojio kao glavna zvezda turnira. To je Luka Valdšmit, nemačka “desetka”, strelac sedam golova među kojima je i het-trik protiv Srbije u debaklu naše reprezentacije sa 6:1 u utakmici u grupi.

S dva pogotka u pobedi protiv Rumunije u polufinalu (4:2) nadmašio je Pjera Litbarskog, koji je sa šest golova bio najbolji nemački strelac u ciklusu 1982 (turnirski sistem od 1994). Zatrese li mrežu bar jednom u finalu, biće i najbolji strelac evropskog prvenstva za mlade. Sada je na deobi rekorda sa švedskim napadačem Markusom Bergom iz 2009.

Valdšmit je prošlog leta došao iz Hamburgera u Frajburg. Ugovor ima do juna 2022. Sigurno je da će u najskorijoj budućnosti biti zvezda prelaznog roka u Nemačkoj.

Utakmicu za trofej sude naši, predvođeni Srđanom Jovanovićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here